Βαρουφάκης: Ασφυκτική η πίεση από τους θεσμούς για τον ΦΠΑ στα νησιά

0
4

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους «θεσμούς» εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, δυναμιτίζοντας το κλίμα στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Το πρόβλημα με τους θεσμούς είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό πρέπει να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να διαπραγματευόμαστε πλέον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι στο πλαίσιο ενός παρανοϊκού, αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν εμπίπτει και δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αν και υποστήριξε ότι σε πολιτικό επίπεδο και κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του υπάρχει κλίμα κατανόησης και συναίνεσης ακολουθούν οι «θεσμοί» υπονομεύοντας την όποια επίτευξη συμφωνίας.

Ο υπουργός επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά εως την 1η Σεπτεμβρίου 2015 σημειώνοντας ωστόσο ότι «δέσμευση εις το διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει».

Πρόσθεσε όμως ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την ώρα «αντιμετωπίζουμε μια απολύτως ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική», τόνισε και πρόσθεσε:

«Παρά το ότι τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα, βλέπουμε ότι οι θεσμοί τα προσπερνούν, όχι οι ομόλογοί μας, όχι οι υπουργοί, αλλά οι θεσμοί. Γι’ αυτό έχει σημασία να απελευθερωθούμε από την σημερινή μνημονιακή δέσμευση».

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε μία βασική αρχή η οποία είναι: άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Σερίφου, στην Κω, στη Ρόδο και άλλο στην ηπειρωτική Ελλάδα», δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναπτυξιακή πολιτική για την Ελλάδα» με την εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για τα νησιά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here