Βαρουφάκης: Διαπραγματευόμαστε με την τρόικα, όχι με Γερμανία και εταίρους

0
3
epa04614550 Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for a Finance Minister meeting at the EU Council headquarters in Brussels, Belgium, 11 February 2015. The Eurogroup will discuss the situation in Greece. EPA/JULIEN WARNAND

 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης , σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δε διαπραγματεύεται με τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους, αλλά με την τρόικα, η οποία δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που έχει ξεπεράσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές της . Για να προσθέσει ότι η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει ανάλογες κινήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις σε «πόλεμο».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία και με τους εταίρους μας -και αυτό είναι το εκνευριστικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). Δεν είναι αληθές ότι έχουν κάνει παραχωρήσεις – εμείς έχουμε κάνει κι εκεί υπάρχει το αδιέξοδο. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν με πολλές από τις προτάσεις που εμφανίζουν και τώρα. Εν συνεχεία πέρασαν αρκετοί μήνες διαπραγματεύσεων με το Brussels Group και υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η πρόταση που παρουσίασε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα ξανάφερνε τη συζήτηση στο αρχικό στάδιο, σαν να μην είχαν γίνει καθόλου διαπραγματεύσεις.

«Κάναμε ένα σχέδιο στα σημεία που συμφωνούμε και σε εκείνα που δεν συμφωνούμε. Καταγράψαμε τη θέση μας και κάναμε μια σειρά παραχωρήσεων για να πλησιάσουμε την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ ήταν μια επιστροφή στο αρχικό σημείο, σαν να μην είχαν υπάρξει μέχρι τώρα καθόλου διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνεις όταν δεν θέλεις συμφωνία. Δεν της θεωρούμε εποικοδομητική, τη στιγμή που εμείς πήγαμε ενάντια σε πολλές από τις υποσχέσεις μας και ξεπεράσαμε πολλές από τις κόκκινες γραμμές μας».

 

 

«Θα υπάρξει συμφωνία, τελικά;» τον ρωτά ο δημοσιογράφος και απαντά: Ρωτήστε την Τρόικα, ρωτήστε τους θεσμούς. Εμείς θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε πάρει εντολή να διαιωνίσουμε την κρίση

Ο κ. Βαρουφάκης επαναφέρει το θέμα της διαγραφής χρέους λέγοντας: «Τα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι μόλις το 1/3 του πακέτου που διαπραγματευόμαστε. Είμαστε σαφείς: χρειαζόμαστε μια αναδιάρθρωση του χρέους για να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές βιώσιμες. Και χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με την πρότασή μας, πρέπει να έρθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπήρξαν κάποιες θετικές γνώμες των δανειστών πάνω σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να κατανοήσει ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε πρέπει να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να τερματιστεί η ελληνική κρίση. Το θέμα δεν είναι να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα, διότι αυτοί είναι που θέλουν οι γραφειοκράτες».

Όσο για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου, σημειώνει: «Δεν θέλουμε ούτε ένα νέο ευρώ. Αυτό που προτείνουμε είναι ανταλλαγή ομολόγων που είναι το μεγάλο πρόβλημα και μας απαγορεύσει να μετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Θα πρέπει να λάβουμε ένα δάνειο από το ESM που θα πάει κατευθείαν στην ΕΚΤ. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Αν θέλουμε μια αναλυτική συμφωνία δεν μπορούμε να αφήσουμε το χρέος εκτός».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here