Βαρουφάκης: Ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης

0
4

 

Tη θέση ότι κύρια όπλα της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απειλή μονομερούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ αλλά και ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών με βάση το ευρώ διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε χθεσινή διάλεξη του στο King’s College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η αντίδραση των εταίρων στις προτάσεις του ως υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ήταν«ανυπόφορη σιωπή και τοξική προπαγάνδα».

Όπως είπε, ανέμενε ότι οι προτάσεις του θα γίνονταν κατανοητές από πιστωτές που επιθυμούσαν την επιστροφή των χρημάτων που είχαν δανείσει στην Ελλάδα.

«Η μόνη ερμηνεία για όσα έκανε η τρόικα είναι ότι δεν ήθελε πίσω τα χρήματά της.

Επέβαλε πολιτικές που δεν επέτρεπαν την παραγωγή εισοδήματος ώστε να γίνει αποπληρωμή του χρέους» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

Αναλύοντας τις προτάσεις αυτές είπε ότι περιλάμβαναν την ανταλλαγή χρέους (debtswaps) που θα μείωνε το βάρος της αποπληρωμής χωρίς κούρεμα, τη σύσταση μίας κακής τράπεζας που θα απάλλασσε τις συστημικές τράπεζες από τοξικά δάνεια και μίας αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να αποτρεπόταν ένα ανόητο ξεπούλημα» περιουσίας του δημοσίου, καθώς και βαθιές μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία που θα αγκάλιαζαν οι Έλληνες πολίτες.

Όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, όλο το διάστημα της παρουσίας του στο υπουργείο δεν έλαβε «ούτε μία σελίδα Α4 με αντιπροτάσεις από την άλλη πλευρά» ενώ προκάλεσε οποιονδήποτε αξιωματούχο από τις Βρυξέλλες να τον διαψεύσει.

«Οι προτάσεις μας δε συζητήθηκαν ποτέ σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup» είπε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις αυθαιρεσίες που όπως είπε και το ίδιο το Δ.Ν.Τ. παραδεχόταν ότι υπήρχαν στους στόχους και στη δομή του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που του προτεινόταν.

Όπως είπε, η απάντηση του ΔΝΤ στις παρατηρήσεις του περί αυθαίρετων στόχων στο πρόγραμμα ήταν πως είχε δίκιο και ότι ήταν αναγκαία μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία δεν αποδέχονταν όμως οι Ευρωπαίοι, ενώ επανέλαβε ότι οι εταίροι ήθελαν να παραδειγματίσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και ότι η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως παράπλευρη απώλεια.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης, ανέφερε ότι το 91% των χρημάτων που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα έχουν πάει στις τράπεζες και ότι στην πραγματικότητα ο όρος «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ήταν το όνομα που δόθηκε στη δεύτερη διάσωση των γερμανικών τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here