Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ είναι απλά ένα ξόανο

1
5

«Ο Γιούνκερ, είναι ένα ξόανο της Κομισιόν» και «ο Τσίπρας θα γίνει ένας νέος Ράμσεϊ Μακντόναλντ» (σ.σ ο αντιλαϊκός Βρετανός πρωθυπουργός στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης), αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Politico, τονίζοντας ότι η διευθέτηση του χρέους είναι μία χαμένη υπόθεση.

 

«Οι μεγάλοι νικητές των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η Τρόικα» σημειώνει στη συνέχεια ο πρώην ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών.

Υπάρχουν τρόποι για το πώς μπορεί να γίνει ένα κούρεμα, παραδέχεται ο ίδιος: Ο ένας είναι θεραπευτικός. Ο λόγος για τη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους είναι να επιτραπεί η χώρα να έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ως μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επιδιορθώνεται. «Αλλά συμφώνησαν για ηλίθια πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% – θα πρέπει κανείς να έχει κάνει λοβοτομή εάν πιστεύει ότι αυτό είναι κάτι εφικτό για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει εκ νέου τις δαπάνες. Επομένως, γιατί να το κάνει; Δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

«O Σόιμπλε έχει δίκιο από μια άποψη: Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει σε σωστή πορεία όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια» αναφέρει στο Politico.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει δε ότι «κατά τους πέντε μήνες που ήμουν υπουργός οι ολιγάρχες πολεμούσαν τις προσπάθειές μου να αντιμετωπίσω την Τρόικα. Οι ολιγάρχες της Ελλάδας ήταν η Τρόικα εσωτερικού. Το Μνημόνιο κατάργησε όλα τα όπλα που είχε το κράτος να τους πολεμήσει»

Ο Βαρουφάκης κάνει μάλιστα και σφοδρή επίθεση στο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει ο κ. Γιούνκερ, είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής, η οποία έχει βαθύτατα χάσει την αξία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αν και σε κάποιο σημείο ενημερώνεται για τις αποφάσεις».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι  «Έχει μία μεγάλη μάχη στα χέρια του εναντίον της ιστορίας και της πραγματικότητας. Κέρδισε, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι στην εξουσία. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει στόχο να γίνει ο Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος έκανε μια καταπληκτική στροφή 180 μοιρών και αγκάλιασε τη λιτότητα αλλά κατάφερε να διατηρήσει την διαχείριση του κόμματος, παρότι στράφηκε απέναντι στις αρχές με τις οποίες εκλέχθηκε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι του Τσίπρα θα του άρεσε αυτό (…) πολύ φοβάμαι όμως ότι θα γίνει ένας Ράμσεϊ Μακντόναλντ».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here