Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε δεν επέτρεψε να παρουσιάσω γραπτές προτάσεις στο Eurogroup

0
7
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis addresses a news conference after an euro zone finance ministers meeting in Brussels February 16, 2015. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

Τι έγινε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στους Irish Times, αναφέροντας μεταξύ άλλων δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει στους ομολόγους του γραπτώς τις ελληνικές προτάσεις για τη συμφωνία.

Αναλυτικά, στο άρθρο του αναφέρει:

«Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει μία ήδη αργοπορημένη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από οποιονδήποτε υπουργό Οικονομικών στη συνάντηση ήρθε από τον (σ.σ. Ιρλανδό) Μάικλ Νούναν. Διαμαρτυρήθηκε επειδή οι υπουργοί δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση, πριν προσκληθούν στη συζήτηση. Στη διαμαρτυρία του θα ήθελα να προσθέσω τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν, ούτε με κανέναν άλλο υπουργό Οικονομικών, τις γραπτές μας προτάσεις.

Στην πραγματικότητα, όπως επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών, είτε από την Ελλάδας είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή», καθώς θα έπρεπε μετά να την θέσει στη Bundestag (γερμανική Βουλή), αναιρώντας τη χρησιμότητά της ως διαπραγματευτικό χαρτί. Η ευρωζώνη λειτουργεί με μηστήριους τρόπους.

Βαρυσήμαντες αποφάσεις επικυρώνονται από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες, ενώ μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι πανίσχυρων θεσμών κλείνονται σε μονομερείς διαπραγματεύσεις με μια απομονωμένη κυβέρνηση σε κατάσταση κινδύνου. Είναι σαν η Ευρώπη να έχει αποφασίσει ότι οι εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες: ένα έργο που είναι καλύτερο να αφήνεται στους «ειδικούς» που εκπροσωπούν όχι τους ψηφοφόρους, αλλά τους θεσμούς.

Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς σε ποιο βαθμό μια τέτοια ρύθμιση είναι αποτελεσματική, πόσο μάλλον δημοκρατική. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσει κανείς στους Ιρλανδούς αναγνώστες την ταπείνωση που υφίσταται ένας λαός που αναγκάζεται να χάσει την κυριαρχία του εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Ίσως ωστόσο είναι δικαιολογημένοι να κοιτούν την ατελείωτη ελληνική κρίση και να επιτρέπουν στους εαυτούς τους να νιώθουν μια ήπια υπεροχή, στη βάση ότι οι Ιρλανδοί υπέφεραν σιωπηλά, κατάπιαν το πικρό χάπι της λιτότητας και τώρα βγαίνουν από την κρίση. Στον αντίποδα, οι Έλληνες διαμαρτύρονταν μεγαλόφωνα για χρόνια, αντιστάθηκαν έντονα στην τρόικα, εξέλεξαν τη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνησή μου τον Ιανουάριο και εξακολουθούν να παραμένουν στο τέλμα της ύφεσης.

Παρόλο που ένα τέτοιο συναίσθημα είναι κατανοητό, επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι δεν βοηθά για τρεις λόγους: Πρώτον, δεν προάγει την κατανόηση του τρέχοντος ελληνικού δράματος. Δεύτερον, δεν επιτρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ευρωζώνη και η ΕΕ γενικότερα. Τρίτον, σπέρνει αχρείαστη διαφωνία μεταξύ των λαών που έχουν πολλά κοινά […]».

Ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει στη συνέχεια όσα έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα δεν χρειάζεται και άλλες περικοπές ή υψηλότερο ΦΠΑ που θα συνθλίψουν ότι έχει απομείνει από την οικονομική δραστηριότητα. Τα «παραμετρικά» αυτά μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε υπερβολικό βαθμό και το αποτέλεσμα είναι ένα έθνος στα γόνατα, αναφέρει και υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις, όπως νέο φορολογικό σύστημα που θα βοηθάει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα περιορίζει τις πολιτικές και εταιρικές παρεμβάσεις, διαδικασίες έκδοσης αδειών φιλικές προς τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξάλειψη των σκανδαλωδών πρακτικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ κ.α

Ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι παρουσίασε στο Eurogroup την περιεκτική μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς και μια πρόταση για την ανταλλαγή χρέους. Δυστυχώς, επισημαίνει, οι προτάσεις έγιναν δεκτές με εκκωφαντική σιωπή.

«Εκτός από την εύστοχη παρατήρηση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, όλες οι άλλες παρεμβάσεις αγνόησαν τις ελληνικές προτάσεις και επανέλαβαν την απογοήτευση των υπουργών για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε… προτάσεις», aναφέρει στη συνέχεια και προσθέτει ακόμα πως κάθε αμερόληπτος θεατής των συζητήσεων του Eurogroup θα κατέληγε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα παράξενο φόρουμ, λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρες αποφάσεις όταν η Ευρώπη πραγματικά τις χρειάζεται.

«Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το Eurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο υπουργός θέτει το ερώτημα στους Ιρλανδούς, που πρέπει να απαντήσουν πριν τη σύνοδο της Δευτέρας: Είναι πιο πιθανό η ευρωζώνη να γίνει μια καλύτερη ένωση να βρίσκεται κανείς αν η Ελλάδα πέσει στους λύκους παρά τις προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση του Eurogroup της Πέμπτης; Ή μια συμφωνία που περιστρέφεται γύρω από τις προτάσεις αυτές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και δημοκρατία;

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Francois Lenoir

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here