Βαρουφάκης: «Ποτέ δεν τζογάραμε» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

0
5

«Ποτέ δεν τζογάραμε» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σε αντίθεση με τις φημές που υποστηρίζουν το αντίθετο αναφέρει σε ένα tweet ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα παρέθεσε και άρθρο που είχε δημοσιεύσει λίγους μήνες νωρίτερα στους New York Times όπου σχολίαζε μεταξύ άλλων ότι δεν κάνει χρήση της Θεωρίας των Παιγνίων.

Aκολουθεί το άρθρο του:

«Έχοντας περάσει πολλά χρόνια ως ακαδημαϊκός κάνοντας έρευνα στη θεωρία παιγνίων, όπως ανέφερα και στους μαθητές μου, το πρόβλημα με τη θεωρία είναι πως λαμβάνει τα κίνητρα των παικτών ως δεδομένα. Ως υπουργός Οικονομικών μιας μικρής και δημοσιονομικά πιεσμένης χώρας, δίχως κεντρική τράπεζα και χαρακτηριζόμενο από τους εταίρους μας ως «προβληματικός δανειζόμενος», είμαι πεπεισμένος πως έχουμε μόνο μια επιλογή: Να αποφύγουμε τον πειρασμό να δούμε αυτό το κρίσιμο σημείο ως ένα πείραμα στρατηγικής και αντίθετα, να παρουσιάσουμε έντιμα γεγονότα σχετικά με την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να καταγράψουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη, να εξηγήσουμε γιατί είναι και στο συμφέρον της Ευρώπης και να αναδείξουμε τις κόκκινες γραμμές που η λογική και το καθήκον μας εμποδίζει να διαβούμε».

Στη συνέχεια ο υπουργός παραθέτει ποιες, κατά τη γνώμη του, είναι οι δύο κύριες διαφορές με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας πως είναι έτοιμοι να τα βάλουν με τα «βαθιά ριζωμένα συμφέροντα» έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα για να λάβουν την εμπιστοσύνη των εταίρων και πως είναι αποφασισμένοι να μην αντιμετωπιστούν ως μια «αποικία χρέους» που πρέπει να υποφέρει.

Ερωτώμενος συχνά πώς θα πράξει εάν ο μόνος τρόπος για χρηματοδότηση της οικονομίας είναι η άρση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, ο υπουργός απαντά πως: «Οι γραμμές που εμείς θεωρούμε κόκκινες δεν θα παραβιαστούν. Ειδάλλως, όχι μόνο δεν θα ήταν «κόκκινες» αλλά όλα θα ήταν απλά μια μπλόφα».

Τονίζοντας ξανά τη διάθεσή του για ρήξη με τους εταίρους σήμερα, ο υπουργός αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει, ανεξαρτήτως των συνεπειών, από λύσεις που είναι λανθασμένες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο υπουργός επαναλαμβάνει την άρνηση της κυβέρνησης για νέο δανεισμό, μέχρι να υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη της οικονομίας και βοήθεια στη μέση τάξη ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και να ορθοποδήσει η μέση τάξη.

Δηλώνοντας πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν διακατέχεται από ριζοσπαστικά αριστερά κίνητρα, ο υπουργός υποστηρίζει πως η κύρια επιρροή είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ, που δίδασκε πως «η λογική και ελεύθερη έξοδος από τις σκοπιμότητες προδιαθέτει τη πράξη του σωστού».

Ο υπουργός τελειώνει λέγοντας πως γνωρίζει πως η πράξη της κυβέρνησης είναι αυτή του «σωστού», «κοιτώντας τα μάτια των πεινασμένων στους δρόμους των πόλεων μας, σκεπτόμενοι την πιεσμένη μέση τάξη, ή εξετάζοντας το συμφέρον του σκληρά εργαζόμενου λαού σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη και χωριό μέσα στη νομισματική ένωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here