Βαρουφάκης: Σε λεπτό πάγο η κυβέρνηση Τσίπρα

0
6

Ιδιαίτερα επιθετικός προς την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate με τίτλο «Ελλάδα χωρίς ψευδαισθήσεις».

Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει μάλιστα τη νέα κυβέρνηση ως τον «πιο δαπανηρό μικρό κυβερνητικό ανασχηματισμό στην ιστορία της Ελλάδας».

«Αυτό είναι τουλάχιστον ένας τρόπος για να περιγράψει το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου» σημειώνει. «Πράγματι, με λίγες εξαιρέσεις, οι ίδιοι οι υπουργοί επέστρεψαν στα ίδια γραφεία, ως μέρη μιας διακυβέρνησης, που υποστηρίζεται από το ίδιο περίεργο ζευγάρι (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), η οποία έλαβε μόνο ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό ψήφων από την προηγούμενη κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

«Αλλά η εμφάνιση αυτής της συνέχειας είναι παραπλανητική. Ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων που στηρίζει την κυβέρνηση είναι σχετικά αμετάβλητο, 1,6 εκατομμύρια από τους 6,1 εκατ Έλληνες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 5η Ιουλίου (…) δεν εμφανίστηκαν στις κάλπες. Η απώλεια τόσων ψηφοφόρων σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες αντικατοπτρίζει τη δραματική αλλαγή του εκλογικού σώματος στην διάθεση – από παθιασμένοι σκυθρωποί» υπογραμμίζει.

«Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνησή του κάνει πατινάζ στο λεπτό πάγο ενός δημοσιονομικού προγράμματος που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που απεχθάνονται οι υπουργοί του. Ενώ οι ψηφοφόροι προτιμούν σοφά αυτόν και το υπουργικό συμβούλιό του, παρά τη συντηρητική αντιπολίτευση, να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απεχθάνεται, η πραγματικότητα της ατζέντας λιτότητας θα θέσει σε δοκιμασία τη δημόσια υπομονή».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευθεί να θεσπίσει έναν μακρύ κατάλογο των μέτρων ύφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους. Ένα ανεξόφλητο χρέος είναι, ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα κούρεμα. Αλλά οι πιστωτές στην Ελλάδα είχαν ήδη κάνει δύο κουρέματα, για πρώτη φορά στην άνοιξη του 2012, και το άλλο το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, αυτές οι περικοπές, αν και σημαντικές, ήταν πολύ λίγες, ήρθαν πολύ αργά, και ήταν πολύ τοξικές από την άποψη των οικονομικών και νομικών παραμέτρων τους» αναφέρει.

Όπως τονίζει «το ερώτημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αν το επόμενο κούρεμα θα είναι πιο θεραπευτικό από το τελευταίο. Για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να θεραπευτεί, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι σημαντική αλλά και ένας μοχλός για την εξάλειψη των περισσότερων από τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία εγγυώνται απλώς άλλο ένα γύρο του κύκλου χρέους-αποπληθωρισμού.»

Συγκεκριμένα, συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η μείωση του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από μια μείωση του στόχου για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ σε όχι περισσότερο από 1,5%. «Τίποτα άλλο δεν μπορεί να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει» δηλώνει.

«Ο Τσίπρας έχει να σκοτώσει δύο δράκους. Την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και την ολιγαρχία» συμπληρώνει ο κ. Βαρουφάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here