Βαρουφάκης στο BBC: Capital controls και κλειστές τράπεζες τη Δευτέρα

0
16

Σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls από αύριο Δευτέρα.

Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει από τις 12μμ ώρα Ελλάδος με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναφέρεται σε tweet της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα συνέλθει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA» στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε έμμεσα τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μια αρνητική απόφαση στο δημοψήφισμα σε σχέση με την πρόταση των θεσμών θα ισοδυναμούσε με σοβαρό κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Nα σημειωθεί ότι μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here