Βαρουφάκης: Το 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης

0
10

 

Μέσω του ιστολογίου του απάντησε στον διοικητή της Τράεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απαντώντας στο άρθρο του κ. Στουρνάρα στους Financial Times όπου έκανε λόγο για ανάγκη νέας συμφωίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, τονίζοντας πως ο ίδιος αντιμετωπίστηκε σαν ο κακός της υπόθεσης όταν έκανε πρόταση για Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει στο άρθρο του ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο ίδιος ο Διοικητής Της Τράπεζας της Ελλάδας στήριξε τους δανειστές να απορρίψουν την πρόταση του. Μάλιστα όπως γράφει χαρακτηριστικά «ο κ.Στουρνάρας τα ‘χε κάνει πλακάκια με την τρόικα».

Όπως αναφέρει αναλυτικά στην απάντηση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών:

To 2015 ήμουν ο κακός της υπόθεσης επειδή αρνήθηκα να υποκύψω στις απαιτήσεις της τρόικας για ένα γελοιωδώς υψηλό 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και γιατί αντιπρότεινα στο αποτυχημένο πρόγραμμα των δανειστών ένα σχέδιο ανάπτυξης που ονομάστηκε «Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα» (New Deal). Δεν ήμουν μόνο ο κακός της υπόθεσης, αλλά έπρεπε να ασχοληθώ και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος τα ‘χε κάνει πλακάκια με την τρόικα στηρίζοντας την απόρριψη της πρότασης μου για νέα συμφωνία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Συμφωνία θα κόστιζε στην Ελλάδα 85 δις ευρώ.

Χθες, ο καλός Διοικητής έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια … New Deal, αναμασώντας αποτελεσματικά τις προτάσεις μου από τον περασμένο χρόνο.

Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο προτάσεων, αφήνω τον αναγνώστη να αποφασίσει ποια ήταν καλύτερη: Οι τεχνικές μου προτάσεις (για τις οποίες συνεργαστήκαμε με τους Jeff Sachs και Lazard) ή εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδας;

Κάποιοι θα πουν κάλλιο αργά παρά ποτέ. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο λαθροκυνηγός μετατρέπεται τόσο ξεδιάντροπα θεματοφύλακα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κακά υπηρετείται από τους λειτουργούς της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here