Ράνια, καλλονή βασίλισσα, άγγελος επί γης, Νταϊάνα των Αράβων

0
61


image“Η καχυποψία, η έλλειψη ανοχής και η δυσπιστία χωρίζουν τους ανθρώπους.”
βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας

Την αποκαλούν “βασίλισσα της ερήμου” ή “Νταιάνα των Αράβων”. Η βασίλισσα Ράνια – σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας- έμελλε να γίνει η νεότερη βασίλισσα του πλανήτη, σε ηλικία μόλις 28 ετών.

 Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής της είναι μια σύμπτωση που ενισχύει το χαρακτηρισμό “Νταιάνα των Αράβων” που της έχουν αποδώσει. Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου, ημερομηνία που η πριγκίπισσα Νταιάνα έχασε τη ζωή της. Θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου κι έχει διαμορφώσει ένα πορτρέτο πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου. Σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τη λανθασμένη άποψη που επικρατεί για το Ισλάμ κι εστιάζει την ενέργειά της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το πορτρέτο της βασίλισσας είναι πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου. Προτιμάει μανικιούρ που διευκολύνει στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όταν δεν ελέγχει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο -που συνήθως περιλαμβάνει e-mails που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση βοήθειας από όλους όσοι τη χρειάζονται- όταν δεν ασχολείται με τα τρία της παιδιά, ή δε διαλέγει σύνολα υψηλής ραπτικής διασήμων Οίκων, επιλέγει θαλάσσιο σκι, ποδήλατο και τζόκινγκ στους κήπους των ανακτόρων του Αμάν. Με το σύζυγό της είναι μέλη του Yaghting Club της Ιορδανίας, ενώ ο συνεχιστής της δυναστείας των Χασιμιτών είναι εραστής του βολάν. Πριν αρκετά χρόνια, μάλιστα, συμμετείχε στο ράλι Ακρόπολης.

imagesLNIOQCWQ
Η Ράνια της Ιορδανίας θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου κι έχει διαμορφώσει ένα πορτρέτο πολύ διαφορετικό από το προφίλ μιας γυναίκας του αραβικού κόσμου.
image
Η βασίλισσα Ράνια ανατρέπει τη συνηθισμένη εικόνα της μουσουλμάνας και κάθε εμφάνισή της αποτελεί θέμα συζήτησης διεθνώς.

Η Ράνια γεννήθηκε στο Κουβέιτ από Παλαιστίνιους γονείς. Ο πατέρας της, ευκατάστος γιατρός, κατάγεται από το Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, η φλόγα της μισαλλοδοξίας στο Ισραήλ, εξανάγκασε το γιατρό Αλ Γιασίν να μετακομίσει με τη σύζυγό του στο Κουβέιτ. Μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991, οι τριακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κατοικούσαν στο εμιράτο του μαύρου χρυσού, θεωρήθηκαν συνεργάτες των Ιρακινών  και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς. Ο  πατέρας της κατέφυγε με την οικογένειά του στην Ιορδανία και δεν άργησε να ενταχθεί στους κόλπους της ελίτ του Αμάν. Η Ράνια σπουδάζει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου Διοίκηση Επιχειρήσεων και παρακολουθεί σεμινάρια τεχνολογίας της πληροφορικής. Μετά την αποφοίτησή της, επιστρέφει στο Αμάν όπου κι εργάζεται στον τομέα του private banking στη Citibank και δραστηροποιείται στον τομέα της πληροφορικής στην Apple Computer. Σήμερα, διαθέτει και το προσωπικό της YouTube κανάλι.

imagesEXX1JTSW

Τον Ιανουάριο του 1993, γνωρίζει τον τότε πρίγκιπα της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ σε ένα πάρτυ. Όπως όλα φάνηκαν, οι δυο τους παίζουν τους ρόλους του πρίγκιπα και της νεράιδας, στο εικονογραφημένο παραμύθι της ζωής. Σε εκείνο το πάρτυ, λοιπόν, η Ράνια δεν είναι μόνη, αλλά συνοδευεται από έναν άλλον άνδρα, που επρόκειτο μάλιστα να παντρευτεί. Όταν όμως γνωρίζει τον πρίγκιπα, της ζητά να χορέψουν και την ερωτεύεται παράφορα. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή της, τον αγαπά κι εκείνη βαθιά, και στις 10 Ιουνίου του 1993 παντρεύονται σε μια υπέρλαμπρη τελετή που παραπέμπει στις αραβικές “Χίλιες και μία νύχτες”!

king_abdullah_the_second_and_queen_rania_wedding_9
Στις 10 Ιουνίου του 1993 παντρεύονται σε μια υπέρλαμπρη τελετή που παραπέμπει στις αραβικές “Χίλιες και μία νύχτες”!

imagesEJ32CO3FimagesR3Z8K5Q9

images8J2LDRJUimagesRZ24W7J0           imagesNDBDZ5BS

“Δεν θυμάμαι ποτέ ως παιδί να ονειρεύτηκα να παντρευτώ έναν πρίγκιπα αλλά πάντα επιθυμούσα και ήλπιζα να παντρευτώ έναν ευμενή άνδρα που θα εκπλήρωνε τις προσδοκίες μου να είναι καλός σύζυγος και πατέρας. Όταν συνάντησα τον Αμπντάλα αναγνώρισα σ’αυτόν όλες αυτές τις αρετές και μάλιστα πολύ καλύτερες και ανώτερες από αυτές που επιθυμούσα να διαθέτει ο μέλλοντας σύζυγός μου.”

Η ευτυχία τους επισφραγίζεται με την απόκτηση τεσσάρων παιδιών: του πρίγκιπα Χουσείν, της πριγκίπισσας Ιμάν, της πριγκίπισσας Σάλμα και του πρίγκιπα Χασέμ. Αν και η ζωή του πριγκιπικού ζεύγους άλλαξε άρδην μετά τη στέψη του Αμπντάλα, οι δύο γονείς δηλώνουν πως μέλημά τους είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

adfsadgfimage
image                  imageΟ Αμπντάλα και η Ράνια, σύμφωνα με πληροφορίες αυλικών, επικοινωνούν στα αγγλικά. Η βασίλισσα μιλάει άψογα αραβικά, αλλά ο Αμπντάλα χρειάζεται φροντιστήριο. Μητέρα του Ιορδανού μονάρχη είναι η Βρετανίδα Τόνι Γκάρντνερ, δεύτερη σύζυγος του εκλιπόντος βασιλιά Χουσείν, η οποία είχε μετονομασθεί σε Μούνα ελ Χουσείν. Τα φτωχά αραβικά του Αμπντάλα δικαιολογούνται από το γεγονός ότι πέρασε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του σπουδάζοντας σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή την παιδεία οφείλεται και η διαφορετική ζωή του ζευγαριού όπως και η ισότιμη συμπεριφορά του Αμπντάλα απέναντι στη σύζυγό του.

imageimageimageimageimagesOJ3G85H7
            sdgas                                         sgs

image image image image image image image image

image

Οικογενειακή απαρτία: Ράνια, Αμπντάλα μαζί με τα παιδιά τους.
Οικογενειακή απαρτία: Ράνια, Αμπντάλα μαζί με τα παιδιά τους.

Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, το 2000, θα εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια όπου ο Αμπντάλα θα εξασκηθεί σε μία στρατιωτική βάση της περιοχής. Εκεί ζουν μια ήρεμη, “ανώνυμη”, οικογενειακή ζωή που η βασίλισσα Ράνια τη θυμάται ως την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους.
Μετά το θάνατο του βασιλιά Χουσείν και τη λήξη του εθνικού πένθους, ο νέος βασιλιάς της Ιορδανίας χρήζει τη σύζυγό του Ράνια βασίλισσα της Ιορδανίας.

         imagesYODKT01K

imageimage

Το 1995 η Ράνια δημιουργεί το Ίδρυμα του Ιορδάνη Ποταμού – το JRF- ένα μη κερδοσκοπικό και μη- κυβερνητικό θεσμό που έχει σαν στόχο την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων αρωγής, για την ανακούφιση των εύθραστων πληθυσμιακών ομάδων, όπως τα κακοποιημένα παιδιά και οι γυναίκες που εξακολουθούν να υφίσταται σεξουλικούς ακρωτηριασμούς. Η βασίλισσα της Ιορδανίας προεδρεύει και της Εταιρείας Οργάνων Σώματος της χώρας της. Επιπλέον, είναι και επικεφαλής της Αιματολογικής Εταιρίας που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κόσμου για τη μετάδοση ασθενειών μέσω των μεταγγίσεων και στη λήψη μέτρων για την πρόληψή τους.
Η Νταιάνα του Αμάν διοργανώνει αναρίθμητες φιλανθρωπίες. Ανάμεσα στη λίστα των ιδρυμάτων που υποστηρίζει, περιλαμβάνονται: το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, τη Σύνοδο των γυναικών του αραβικού κόσμου, το Ίδρυμα Κλίντον, το Ταμείο για τα θύματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Όπως έχει πει σε συνέντευξή της, η ίδια ενθαρρύνει τα παιδιά της να συμμετέχουν στο φιλανθρωπικό έργο: “H βασιλική οικογένεια ήταν πάντα δίπλα στο λαό της Ιορδανίας και συνδεδεμένη μαζί μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε να καλλιεργήσω μέσα τους το αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό τους. Όλοι έχουμε την ευθύνη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν συμπονετικοί πολίτες, ασχολούμενοι με την κοινότητά τους και με δυνατό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους άλλους.”

hyf   jlyjuf

image
Ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα της Ράνια είναι τα προβλήματα των παιδιών του αραβικού κόσμου.

image

image
H βασίλισσα Ράνια με τον Πάπα.
image
Η βασίλισσα Ράνια με τη Μισέλ Ομπάμα.
image
Η βασίλισσα Ράνια με τη Μέρκελ.

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον αραβικό κόσμο είναι η τρομοκρατία: “Η τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, και είναι παγκόσμια. Αυτές οι άθρησκες ομάδες καπηλεύτηκαν τη θρησκεία μας και ως Μουσουλμάνοι πρέπει πια να υπερασπιζόμαστε τις πραγματικές αξίες του Ισλάμ. Η Ιορδανία υπήρξε πάντα και θα συνεχίσει να είναι ένα πρότυπο μετριοπάθειας, συνύπαρξης και ειρήνης.”

Η πανέμορφη βασίλισσα με το απαράμιλλο στυλ, λατρεύει την Ελλάδα και της αρέσει ιδιαίτερα η Κρήτη και η Ρόδος. Λίγους μήνες πριν, επισκέφτεται  τη Λέσβο προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ. Συναντά δύο οικογένειες Σύρων και Αφγανών, ενώ κατά την ξενάγησή της εκεί είναι ιδιαίτερα τρυφερή με τα παιδιά. Δεν παραχωρεί συνέντευξη τύπου αλλά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία “απηύθυνε έκκληση για τη συλλογική και παγκόσμια απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση.”

images01U14XWS gr gr2                    gr3

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, όπως εσείς και εγώ, με τη διαφορά ότι έχουν ζήσει μια ανείπωτη φρίκη. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να αποφασίσω ποιά ιστορία είναι πιο οδυνηρή σε σχέση με την άλλη, επειδή ο καθένας φαίνεται να βιώνει μια απίστευτη τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει από τη δυστυχία στην δυστυχία, και αυτό που κρατώ και ακούω ξανά και ξανά είναι ότι, αν είχαν τη δυνατότητα επιλογής, θα γυρνούσαν πίσω στα σπίτια τους” λέει με έμφαση η βασίλισσα. Τονίζει πως πρέπει να αυξηθεί η προσφορά δωρέν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η IRC και ευχαριστεί τον ελληνικό λαό που αν και τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης έδειξε “αξιόλογη συμπάθεια και καλοσύνη στους πρόσφυγες”.

Στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter αναφέρει: “Χρειαζόμαστε μια συλλογική, βασισμένη σε αξίες, αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με βάση την κατανομή των βαρών κι όχι τη μετατόπισή τους”.
Για το θέμα των προσφύγων και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ιορδανία, λέει: ”Παρά το ότι είμαστε μικρή χώρα, με περιορισμένους πόρους, η Ιορδανία ήταν πάντα δίπλα στους γείτονές της. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Σήμερα, οι Σύριοι πρόσφυγες αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού μας. Υπήρξε, φυσικά, γενναιόδωρη βοήθεια από δωρητές, όμως υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ.”

images06LCRRMTΗ “βασίλισσα της ερήμου” είναι χορηγός σε πολυάριθμες εκδηλώσεις που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, όπως και την καλλιτεχνική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα του Βασιλείου της Ιορδανίας. Στην προσωπική της ιστοσελίδα (www.queenrania.jo), την οποία όπως λέγεται επιμελείται η ίδια, η βασίλισσα αναφέρει το μέγεθος του έργου που έχει αναλάβει για τα παιδιά, τις γυναίκες, τη νεολαία, την κοινότητα. “Τρομακτικό ; Ναι. Απίθανο; Όχι. Στην πραγματικότητα αυτές οι προκλήσεις με κινητοποιούν.”

Η βασίλισσα Ράνια είναι σήμερα μακράν η ομορφότερη βασίλισσα του κόσμου. Έχει ψηφιστεί ως η τρίτη πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου από το περιοδικό “Harper’s & Queen” κι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου από το περιοδικό “Forbes”. Είναι λάτρης της μόδας και συχνά οι εμφανίσεις της αποτελούν θέμα συζήτησης και θαυμασμού. Επιλέγει τους οίκους Celine, Gucci καθώς και τους σχεδιαστές Gianfranco Ferre, Valentino, Michael Kors, Armani.

17 2 7 8 9 11 13 images61PVOVH4 images85PMNBDN

5 12 14 15 18 19 20           21                       22

Mπορεί το ημερήσιο πρόγραμμά της να είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, αλλά αφιερώνει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στα τέσσερα αξιολάτρευτα παιδιά της. Στην καθημερινότητά της, απολαμβάνει απλές αλλά πολύτιμες στιγμές, όπως να ακούει μουσική με το σύζυγό της , να βλέπουν αμερικάνικες σειρές ή χολιγουντιανά φιλμ, να απολαμβάνουν καθισμένοι στον καναπέ τη θαλπωρή της οικογενειακής ζωής.

imagesFO2E3HRH                                    imagesZ9N9PG3L

image

image         imagesI0KCYRHE imagesLNZVHT64 imagesSMQXXTRJ images7KD7ULB1                      images5MB3K4GR                                imagesFO2E3HRH

image                                    image image

Στο YouTube, έχει παρουσιάσει το δικό της κανάλι και κέρδισε το βραβείο “Visionary” (“Oραματιστής”), που δημιουργήθηκε για την αναγνώριση όσων χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα ως μέσο προώθησης της “θετικής κοινωνικής αλλαγής”.
Στην τηλεοπτική εκπομπή του David Letterman, η βασίλισσα Ράνια είπε τους δέκα χιουμοριστικούς λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία του δικού της καναλιού στο YouTube:

#10 “Επειδή δεν είχα αρκετούς φίλους στο Facebook
#9 “Επειδή ό,τι και να κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, εγώ μπορώ να το κάνω καλύτερα.”
#8 “ Επειδή όσα γνωρίζετε για τους Άραβες δεν θα πρέπει να προέρχονται από τον Τζακ Μπάουερ.”
#7 “Επειδή δεν θα περνούσα ποτέ μια οντισιόν με κριτή τον Σάιμον Κάουελ.”
#1 “Επειδή η καχυποψία, η έλλειψη ανοχής και η δυσπιστία χωρίζουν τους ανθρώπους.” Και με αυτά τα λόγια, άφησε όλη την ουσία για το τέλος.

“Το YouTube αποτελεί ένα εκπληκτικό βήμα για διάλογο και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία για να περνάμε τα μηνύματά μας. Θέλω ο κόσμος να γνωρίσει τον αληθινό αραβικό κόσμο, να δει την προσωπική πλευρά της περιοχής μου και να γνωρίσει τα μέρη, τα πρόσωπα, τα τελετουργικά και τον πολιτισμό που διαμορφώνουν τον τόπο που εγώ αποκαλώ “σπίτι”.
Η πανέμορφη βασίλισσα Ράνια, σκεπτόμενη και δυναμική, έχει επιλέξει να μην παραμείνει στη σκιά του συζύγου της, ανατρέποντας το παραδοσιακό status της γυναίκας στις μουσουλμανικές κοινωνίες. Από τη στιγμή που έγινε βασίλισσα, δεν έχει αφήσει ούτε ένα χωριό, ούτε μια πόλη που να μην έχει επισκεφτεί. Στόχος της να γνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βοήθειά της. Ίσως δεν είναι τελικά τυχαίο που για πολλούς, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, είναι ένας “άγγελος επί γης”.

Πηγές:

– Queen Rania’s official website

-Queen Rania Al Abdullah instagram photos

-Queen Rania (biography.com)

-Queen Rania –  Youtube

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣυμφωνία μεταφοράς αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου
Επόμενο άρθροDer Standard για άδειες: Τεχνικά εφικτός τετραπλάσιος αριθμός
Γεννήθηκε στην Αθήνα ένα χιονισμένο πρωινό του Ιανουαρίου. Σπούδασε Οικονομικά στο American College of Greece­ Deree College, δημοσιογραφία και μουσική παραγωγή στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με MBA στο Athens Laboratory of Business Administration. Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως auditor / assistant operator στο οικονομικό τμήμα ναυτιλιακής. Είναι λάτρις της κλασσικής μουσικής και του πιάνου. Από πολύ μικρή της αρέσει να γράφει για να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Διάφορα κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό τύπο. ́Εχει λάβει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ­ ανάμεσά τους, της Società Dante Alighieri ­ Comitato di Atene ­ όπου διακρίθηκε. Γράφει για το klik.gr και στο blog της για τη μητρότητα. Θεωρεί πως οι καλύτεροι 'δάσκαλοι' για τη συναισθηματική της ανάπτυξη είναι ο γιος της και η κόρη της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here