Βαθιά η ύφεση για την Ελλάδα – Στο 0,7 το β’ τρίμηνο

0
14

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανανκοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση το β τρίμηνο του έτους.

Η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν υπήρχε ανάπτυξη 0,8%.

Πρόκειται για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία.

Η ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016, αναθεωρώντας σημαντικά την ύφεση από του 1,3% που υπολογιζόταν αρχικά στο 0,8%.

Παρά την καλύτερη εικόνα της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο εξάμηνο η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 0,75%.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του σχολιάζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2016 (πρώτη εκτίμηση), η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο» και συνεχίζει:

«Αυτό είναι το οδυνηρό ‘αποτύπωμα’ της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ προσθέτει πως το αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζεται και να επιβαρύνεται.

«Για τον λόγο αυτό απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here