Βενιζέλος: Το ΔΝΤ διαπιστώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο δημόσιο χρέος

0
5

 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του στα social media αναφερόμενος στην ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπου υποστηρίζει ότι το Ταμείο αποτυπώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επικαλούμενος την πρόσφατη επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές – για τις οποίες το Eurogroup είχε δεσμευθεί από το 2012. Δεν προτείνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους, όπως αυτό που επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI, αλλά περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας του χρέους που είχε μειωθεί δραστικά το 2012 χάρη στο Official Sector Involvement ( OSI που είχε επιτευχθεί το 2012 παραλλήλως προς το PSI)»

Όπως εκτιμά ο κ. Βενιζέλος, το ΔΝΤ προτείνει ένα συνδυασμό περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, παράτασης της περιόδου χάριτος ως προς την καταβολή τόκων και σταθεροποίησης των κυμαινομένων επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα.

«Αθροιστικά» σημειώνει «υπολογίζει τη μείωση – με τους τρόπους αυτούς – του χρέους σε παρούσα αξία κατά 50 % του ΑΕΠ. Το 2012 η μείωση ήταν 50% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία και 50 % του ΑΕΠ σε παρούσα αξία μόνο μέσω του δανείου του EFSF χωρίς να υπολογίζονται άλλες παράμετροι που μειώνουν την παρούσα αξία. Όπως έχουμε πει πάμπολλες φορές, σε παρούσα αξία το ελληνικό χρέος τώρα είναι 98 % του ΑΕΠ σύμφωνα με τους πιο συμβατικούς υπολογισμούς».

«Το τραγικό είναι ότι η μελέτη του ΔΝΤ υπολογίζει την αρνητική επίπτωση στη δυναμική του χρέους της περιόδου από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τη μελέτη, η προοπτική του χρέους ήταν να βρίσκεται το 2060 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, οι δε χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από το παραδεκτό όριο του 15% του ΑΕΠ. Μετά τα όσα μεσολάβησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμική του χρέους τείνει να ξεπερνά το 2060 το 250% του ΑΕΠ ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 60 % του ΑΕΠ (Figure 1. Baseline Scenario, 2014-2060, σελίδα 6 της μελέτης του ΔΝΤ). Εάν γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ, η δυναμική του χρέους επανέρχεται εκεί που βρισκόταν το 2015 (Figure 2. Debt Restructuring, 2014-2060, σελίδα 7 της μελέτης του ΔΝΤ). Ιδού η σύνοψη της βλάβης που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο χρέος» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here