Βερολίνο: Η πόρτα της καγκελαρίας παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις

0
6

 

            «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόστηκαν στη Ευρωζώνη και έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, με ιδιαίτερα δύσκολα θέματα και περίπλοκα προβλήματα, τα οποία πάνε πολύ πίσω στον χρόνο«, δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, σημείωσε ότι η γενική πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σωστή.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τρίτο πακέτο βοήθειας, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου επισήμανε ότι υπάρχει από γερμανικής πλευράς η διάθεση για συνομιλίες, υπενθυμίζοντας την φράση της Καγκελαρίου ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή» και επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «με ηρεμία και σεβασμό στην απόφαση των Ελλήνων πολιτών«, αλλά και το εάν θα υπάρξει αίτημα της Ελλάδας.

Διευκρίνισε δε ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, αλλά στην βάση του ESM.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, διευκρίνισε και εκείνος ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στον ESM και εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτημα από την Αθήνα, κατόπιν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών και της βιωσιμότητας του χρέους, έπειτα να δοθεί η συναίνεση του Eurogroup, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και εφόσον αυτές καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο με όρους και υποχρεώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και από τον ΕSM.

Τελευταίο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του και πάλι το Eurogroup.

Ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ωστόσο ότι σε αυτή την διαδικασία το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει δυο φορές, μία προκειμένου να εγκρίνει την συμμετοχή της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις και μία προκειμένου να εγκρίνει την τελική απόφαση του Eurogroup.

«Πρόκειται για καθόλου εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας εμμέσως στο εάν είναι εφικτή μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος πάντως, αναφερόμενος στην χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ που κανει λόγο για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους, μίλησε για κανονική διαδικασία του ΔΝΤ, όπως έγινε και τον Απρίλιο και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πράγματι επιδεινωθεί, αποδίδοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα». «Αν πούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν το λύνουμε με νέο κούρεμα, υπάρχει η δυνατότητα μέσω μεταρρυθμιστικών μέτρων. Για αυτά, συμφωνήσαμε και τα προγράμματα«, πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα, ο Σ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απολύτα σωστή τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι αυτή η βασική πεποίθηση εξακολουθεί να ισχύει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here