Τουρκία: Βία μέσα και έξω από τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα

0
5

 

Απροκάλυπτη και εκτεταμένη βία στην Τουρκία κατά του Tύπου.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν με τη βία στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οχημάτων με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να απομακρύνουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Zaman.

Προηγήθηκε απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια η εφημερίδα. Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα εισαγγελέα που διενεργεί έρευνα για τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης.

Όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μέσα στο κτίριο των γραφείων της εφημερίδας, για να προστατευθούν. Όμως, στα γραφεία εισέβαλαν και οι αστυνομικοί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το RT, η Σεβγκί Ακαρσεσμέ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, κατήγγειλε ότι κατά την εισβολή οι αστυνομικοί την έσπρωχναν, για να την βγάλουν από το κτίριο.«Ενας αστυνομικός άρπαξε το τηλέφωνό μου με τη βία, ενώ μετέδιδα στο Periscope. Θα τον μηνύσω όταν επανέλθει η δικαιοσύνη. Αυτό είναι απίστευτο! Τόσο λυπηρή ημέρα για την Τουρκία», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία κατέλαβε το κτίριο και εμπόδιζε τους συντάκτες να μπουν στα γραφεία τους, ενώ τους κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έφοδος ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατηγορώντας την κυβέρνηση για επίθεση στην ελευθεροτυπία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here