Βία και τρόμος… Ευρώπη ΒΙΑΣΟΥ!

0
14

Οι Τζιχαντιστές κτυπούν ανελέητα. Αισθάνονται καθήκον τους να μεταδώσουν τη θρησκεία τους με έναν «ιερό πόλεμο» και να επιβληθούν με τη βία. Θέλουν να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται την Ευρώπη και μπορούν να την τιμωρήσουν.

 

Αυτή η βία είναι ο αντίποδας της δημοκρατίας με την οποία έχει γαλουχηθεί η Ευρώπη.Όμως, ως Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς περίσκεψη και σεβασμό στην ιστορία της φαίνεται να παρακάμπτει την αξία της έννοιας αυτής προκλητικά. Τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και το πανίσχυρο και καθοριστικό για τη Δύση τρίγωνο «ελληνο-ρωμαϊκός κόσμος-χριστιανισμός» μοιάζουν με αδιάφορη ανάμνηση και δυσβάσταχτη κληρονομιά. Έτσι η Ευρώπη άλλαξε πρόσωπο, το κοινωνικό κράτος καταρρέει διαρκώς και οι πολίτες μετά βίας επιβιώνουν, ενώ συγχρόνως γίνονται ευάλωτοι στον ευρωσκεπτικισμό και τις ακροδεξιές πολιτικές.

 

Η βία οδηγεί στη βία, και όσο ο πόλεμος στη Συρία, που με ευθύνη και της Ευρώπης συνεχίζεται, η τρομοκρατία απλώνεται και όρια δεν έχει.

 

Το προσφυγικό, πρόβλημα ευρωπαϊκό και… ιδιαζόντως ελληνικό, μοιραία συνδέεται με τα τραγικά γεγονότα. Και οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να συγχέονται όχι πλέον με τους οικονομικούς μετανάστες αλλά με τους τρομοκράτες!

 

Η Ευρώπη σείεται συθέμελα και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν πουθενά να αισθάνονται ασφαλείς. Η μακρόχρονη έλλειψη ανθρωποκεντρικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί νομοτελειακά σε απώλεια ανθρώπων.

 

Οποία, αλήθεια, ειρωνεία της μοίρας ! την ώρα που ο άνθρωπος κατακτά τον κόσμο με τα θαυμαστά επιτεύγματα της Τεχνολογίας, την ίδια ώρα αυτοκαταστρέφεται… Εν μέσω, λοιπόν, της τραγωδίας άκουσα την είδηση για την κατασκευή ρομπότ, που μιλά και επικοινωνεί με τους ανθρώπους.Τότε, αναρωτήθηκα μήπως είναι η μοίρα μας να …αντικατασταθούμε τελικά από αυτά τα ρομπότ, και αυτόματα ήρθαν στο νου μου «Οι μοιραίοι» του Βάρναλη:

 

«Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!/Φταίει ο Θεός που μας μισεί!/Φταίει το κεφάλι το κακό μας!/…Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,/ προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!».

 

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜαινόμενος Ερντογάν κατά ξένων διπλωματών: Εδώ δεν είναι η χώρα σας
Επόμενο άρθροΔιάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Βερολίνο
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here