Βόηθα Μεγαλόχαρη

0
64

Μια όμορφη μέρα του Σεπτέμβρη ταξίδευα στην Τήνο αυθημερόν με μια φίλη για προσκύνημα στην Παναγιά. Οι ουρές των αυτοκινήτων στους δρόμους αλλά και το πλήθος των επιβατών, που ανέμενε στο λιμάνι της Ραφήνας μπροστά σε τρία θεόρατα πλοία, δεν μπορούσαν να συγκριθούν ούτε με αυγουστιάτικες εξόδους.

Καθώς αναρωτιόμασταν με τη φίλη μου αποδίδοντας το φαινόμενο σε φθηνές διακοπές, που προσφέρονται συνήθως τον Σεπτέμβρη, αλλά και σε ειδικές προσφορές για την Τήνο, ένας επιβάτης πλάι μας παρενέβη λέγοντας: «Όλοι αυτοί που βλέπετε δεν πηγαίνουν για διακοπές, κυρίες μου, πάνε να προσκυνήσουν την Παναγιά για να τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα… δεν έχουν άλλη λύση ούτε μπορούν να περιμένουν πια  τίποτα από τους πολιτικούς. Και είναι σχεδόν όλοι, όπως βλέπετε,νέοι άνθρωποι!».

Τα λόγια του επιβάτη μάς φάνηκαν υπερβολικά μέχρις ότου φθάσαμε μπροστά στην εκκλησία , όπου διαπιστώσαμε… των λόγων του το αληθές. Οι επιβάτες των πλοίων συνωστίζονταν στις σκάλες της εκκλησίας με ανοιγμένες τις ομπρέλες, που τους έδιναν για τον αυγουστιάτικο ήλιο, και η ουρά διαρκώς μεγάλωνε μειώνοντας την ελπίδα για προσκύνημα.

Τελικά, μετά από τρίωρη αγωνιώδη  αναμονή στα σκαλοπάτια η επιθυμία για προσκύνημα γινόταν πραγματικότητα. Και ήταν, πράγματι, συγκλονιστικό να βλέπεις νέους 25-30 ετών να φθάνουν γονυπετείς στην εικόνα για τη σωτηρία τους!

Νέοι και νέες χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα,χωρίς όραμα, που αντιμετωπίζουν την κρίση και την πληρώνουν ακριβά χωρίς να φταίνε. Θύματα της αυταπάτης και των απατηλών υποσχέσεων των κυβερνώντων.

Ωστόσο,στους νέους πρόσφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν το όραμα με τον εμπνευσμένο λόγο του στην Πνύκα. Είναι, εξάλλου, βέβαιο ότι χωρίς όραμα, νιότη δεν υπάρχει και ίσως γι’αυτό ο έλληνας Πρωθυπουργός συνέχισε το ίδιο όραμα για μια νέα Ευρώπη των αρχών, των αξιών και των πολιτών στον λόγο του στην ΔΕΘ. Όμως, ώσπου να αλλάξουμε την Ευρώπη θα… αλλάξουν και οι γενιές!

Το όραμα τρέφει την ψυχή και το πνεύμα, το σώμα όμως έχει και αυτό τις απαιτήσεις του.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, το όραμα για το μέλλον, και για το παρόν ας προσκυνήσουμε την Παναγιά!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Τζακ Λιου ζητάει μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣουλτς: Καθήκον μας να αποτελέσουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here