Βόμβα από το ΣτΕ – Ετοιμάζεται να κρίνει αντισυνταγματικές περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012

0
11

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ετοιμάζεται να κρίνει αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους, προκαλώντας μεγάλες επιβαρύνσεις στα Ταμεία.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις που αφορούν σε προσφυγές ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότηττας των μνημονιακών περικοπών σε συντάξεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι προσφεύγοντες δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν για τις περικοπές που έγιναν με βάση το πρώτο μνημόνιο του 2010 καθώς οι νόμοι του έχουν κριθεί συνταγματικοί. Αντισυνταγματικές αναμένεται να κριθούν οι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων του 2012, σε συντάξεις του ΙΚΑ για πρώην εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τραπεζών αλλά και ΔΕΚΟ.

Αν τελικά το σενάριο της δικαίωσης επιβεβαιωθεί στο ακροατήριο τα ταμεία θα επιβαρυνθούν με 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αν η απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων η επιβάρυνση θα φτάσει στα 4,3 δισεκατομμύρια.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει στα μέλη του Συμβουλίου για το εάν η απόφαση θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που θα κάνει την επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here