«Βόμβα» από Washington Post: Η Ιταλία κινδυνεύει να φύγει από το ευρώ!

0
6

Η εκτίμηση της εφημερίδας που σίγουρα προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, συνίσταται στο γεγονός ότι το ιταλικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών έχει αυξηθεί μόλις κατά 4,6%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η WP, το όφελος που αποκόμισε η Ιταλία από την Ευρωζώνη όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται σε μόλις 4,6% του ΑΕΠ. Έως την παγκόσμια κρίση του 2018, το όφελος της Ιταλίας εκτιμούταν στο 14% του ΑΕΠ.  Όμως, η ύφεση των επόμενων ετών εξάλειψε τα συγκεκριμένα κέρδη.

Το δημοσίευμα τονίζει πως για την κατάσταση της Ιταλίας φαινομενικώς δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου το ευρώ, καθώς η χώρα διαθέτει αρκετά ενδογενή προβλήματα. «Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, δύσκολο να την επεκτείνεις, δύσκολο να απολύσεις εργαζομένους» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία είχε τα ίδια προβλήματα και προ ευρώ, διευκρινίζει η εφημερίδα, και συνεχίζει λέγοντας ότι κατάφερνε να σημειώνει ευμεγέθεις αναπτυξιακούς ρυθμούς. Επομένως, το πρόβλημα έγκειται στο νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, το οποίο καθιστά ακριβές της ιταλικές εξαγωγές.

Τέλος, σημειώνεται στο άρθρο ότι η Ευρωζώνη περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της ιταλικής κυβέρνησης, αναγκάζοντάς την να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here