«Βόμβα» Reuters: Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την έκθεση του ΔΝΤ

0
4

 

«Λάδι στην φωτιά» ρίχνει μια αποκάλυψη βόμβα του πρακτορείου Reuters σε ότι αφορά στην έκθαση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως ισχυρίζεται το πρακτορείο Reuters «Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος».

Επικαλούμενο πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, το Reuters επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν, αλλά οι ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη φωνή εντός του ΔΝΤ, τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης» αποκαλύπτει η συγκεκριμένη πηγή. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι η έκθεση θα αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

«Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε αξιωματούχος του ΔΝΤ, καθιστώντας σαφές ότι τα στοιχεία συνιστούν πραγματικότητα και δεν μπορούν να αποκρυφτούν.

Το κείμενο του Reuters:

«Οι χώρες της Ευρωζώνης προσπάθησαν – χωρίς να τα καταφέρουν – να σταματήσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που κατά την ελληνική κυβέρνηση, δικαιώνει τη θέση για απόρριψη της πρότασης των δανειστών.

Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης για τη Βιωσιμότητα του Χρέους προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, μια σύγκρουση που σιγόβραζε πίσω από τις κλειστές πόρτες εδώ και μήνες. Παράλληλα, ενδέχεται να επηρεάσει την έκβαση του δημοψηφίσματος της 5ηςΙουλίου.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών αμφισβήτησαν τη χρονική στιγμή δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης έκθεσης, μόλις τρεις μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Αν και το ζήτημα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών βρέθηκαν να μειοψηφούν κατά πολύ καθώς οι ΗΠΑ, που είναι η δυνατότερη φωνή εντός του Ταμείου, επέμειναν στη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι η έκθεση θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κοινή οπτική από την οποία αντιμετώπιζαν οι θεσμοί την κυβέρνηση Τσίπρα τους πέντε μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση», ανέφεραν πηγές του Ταμείου που ενεπλάκησαν στις σχετικές συζητήσεις, προσθέτοντας ότι «δεν ζούμε στον δικό μας κόσμο, αλλά και η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν όλα να αποφασίζονται με βάση τις προσταγές τους».

Το ΔΣ εξέτασε όλες τα επιχειρήματα, ακόμα και το ρίσκο ότι η έκθεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά, αλλά επικράτησε η άποψη ότι όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν πριν το δημοψήφισμα.

«Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα πράγματα. Δεν μπορείς να αποκρύπτεις τα γεγονότα επειδή ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Διπλωμάτες εκτιμούν πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης από το ΔΝΤ αποτέλεσε σαφή ένδειξη ότι θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μόνο σε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here