Βούτσης: Δεν ανακινείται επισήμως σενάριο εκλογών- Ούτε εκβιάζεται κανείς

0
4

 

«Μιλάμε πλέον για μια καθαρά πολιτική διαπραγμάτευση και ένα πεδίο που θα πρέπει να δώσει προοπτική οικονομικής βιωσιμότητας και πολιτικά έντιμης διαχείρισης. Από εκεί και έπειτα όλα αυτά που γράφονται ή λέγονται, προτιμώ να τα εκλαμβάνω ως πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδηθούν πόντοι από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» για την διαπραγμάτευση.

«Η βάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι το «όχι» στη λιτότητα» είπε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε για την πρόταση των θεσμών «Αν είναι εν είδει τελεσιγράφου και μάλιστα σε μη συμφωνημένες παραμέτρους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα -πρωτογενή πλεονάσματα, εργασιακά, ασφαλιστικό- αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Το άρθρο του πρωθυπουργού αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό πλαίσιο μιας πολιτικής οπτικής, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη για να υπάρξει μια συμφωνία. Δεν είναι ούτε μίνιμουμ ούτε μάξιμουμ, είναι εκεί που έχει φτάσει η Ευρώπη, η χώρα μας…».

Εξήγησε για την στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι : «Η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αν είναι μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άρα, δεν προδιαγράφεται στην δική μου σκέψη ένα ονομαζόμενο στερεότυπο «αντάρτικο» και άλλα τέτοια. Η δεδηλωμένη είναι βασικό ζήτημα μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες. Οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σενάριο».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εκλογών είπε «Δεν πιστεύω ότι ανακινείται επίσημα τέτοιο θέμα. Ούτε εκβιάζεται κανείς μέσα από την ανακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου. Το θέμα είναι το εξής. Πρέπει και μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια έντιμη -εγώ είπα ότι θα έχει και επώδυνες πλευρές- συμφωνία.

Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα, μπορεί να γίνει τις προσεχείς ημέρες. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε σενάριο που θα υπερβαίνει αυτά τα όρια και τα περιθώρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν οι συνταγματικές λύσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Εμείς να συνομολογήσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και όλα τα κουτάκια τα οποία είχαν έτοιμα και τα οποία δεν είχε αποδεχτεί και η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι διακινδύνευε την τότε πλειοψηφία της, δεν υπάρχει καμία περίπτωση.
Δηλαδή, αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, ασκώντας ενδεχομένως μια τιμωρητική πολιτική, αυτά τα περίφημα σενάρια περί τάιμ άουτ κ.λπ… Σε τέτοια πλοκή είναι σαφές ότι ο λαός θα κληθεί να έχει τη δική του άποψη. Παρενθέσεις στη δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν».

Σε ότι αφορά στην πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή σημείωσε: «Οπωσδήποτε θα αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και με ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ούτε έχουμε προκαταλάβει κάποια απόφαση γι’ αυτό το θέμα. Θέλουμε πάντα να είμαστε εντάξει στις δόσεις, έτσι ώστε να παρατείνεται και η συζήτηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here