Βραζιλία: Στη σκιά των τζιχαντιστών οι Ολυμπιακοί Αγώνες – Αυξήθηκε η απειλή εκτιμά η αντιτρομοκρατική

0
10

 

Η απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, εκτίμησε σε  γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής της Βραζιλίας Λουίς Αλμπέρτου Σαλαμπέρι. Επικαλέσθηκε  τόσο τις επιθέσεις σε άλλες χώρες όσο και την αύξηση του αριθμού των Βραζιλιάνων που, όπως ανέφερε, φέρονται να είναι υποστηρικτές των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ακόμη, ο Σαλαμπέρι επιβεβαίωσε ότι μια απειλή εναντίον της βραζιλιάνικης κρατικής ασφάλειας, η οποία είχε γίνει πέρυσι, είναι αξιόπιστη.

Η απειλή εναντίον της Βραζιλίας διατυπώθηκε με ένα μήνυμα μέσω Twitter που έστειλε τον περασμένο Νοέμβριο ο Μαξίμ Οσάρ —Γάλλος υπήκοος που έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ένας από τους δήμιους του ΙΚ στα προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης— και είναι αυθεντική, σύμφωνα με τον Σαλαμπέρι.

«Βραζιλία, είσαι ο επόμενος στόχος μας», ήταν το μήνυμα.

Ο Σαλαμπέρι σημείωσε πως η υπηρεσία του έχει λάβει μέτρα για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών με τις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων κρατών και τη βελτίωση της εκπαίδευσης των βραζιλιάνικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Βραζιλία επί σειρά ετών θεωρούσε απίθανο το ενδεχόμενο να γίνει στόχος εξτρεμιστών, λόγω της ιστορίας της και του γεγονότος ότι είναι αδέσμευτη, πολυπολιτισμική χώρα δίχως εχθρούς.

Ωστόσο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν ότι πολλοί Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι δεν συνειδητοποιούν πόσο ελκυστικό σκηνικό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους τρομοκράτες — που μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις σε στάδια, υποδομές, εναντίον αθλητών ή κάποιων εκ των 500.000 τουριστών που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα για τη διοργάνωση.

Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να αναπτύξουν περίπου 85.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού στους αγώνες, που αρχίζουν στις 5 Αυγούστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here