Βρετανία: Μία καμπάνια για την Ελλάδα – Από το λαό για το λαό

0
13

 

Ο 29χρονος Τομ Φίνεϊ δεν είναι ούτε οικονομολόγος, ούτε πολιτικός. Εργάζεται σε ένα κατάστημα πολυτελών υποδημάτων στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Επίσης, δεν έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

Επειδή κουράστηκε όμως να βλέπει τους πολιτικούς να μην μπορούν να βρουν λύση στο ελληνικό ζήτημα αποφάσισε να τους βοηθήσει. Ξεκίνησε έναν διαδικτυακό έρανο για τη χώρα μας, με στόχο τη συγκέντρωση 1,6 δισ. ευρώ.

Μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε IndieGoGo καλεί κάθε Ευρωπαίο να προσφέρει το ποσό των 3 ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με μία χωριάτικη σαλάτα.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Οι δωρεές έχουν ξεπεράσει πλέον τα 866.000 ευρώ και συνεχίζουν.

Ο νεαρός βρετανός, έχοντας ως μότο «λιγότερα λόγια, περισσότερη δράση», περιγράφει στη βρετανική εφημερίδα Guardian πως γεννήθηκε η ιδέα,  ένα Κυριακάτικο βράδυ.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενό του στον Guardian:

«Όταν έχεις μία μικρή ιδέα, γελάς με τον εαυτό σου και συνεχίζεις την ημέρα σου; Το κάνω συχνά αυτό. Μόνο που το βράδυ της Κυριακής, δεν το άφησα να φύγει, αλλά αποφάσισα να το δοκιμάσω.

Οπότε, κάθισα στο τραπέζι μετά από το βραδινό μου και ξεκίνησα μία καμπάνια εράνου για να προσπαθήσω να σώσω την ελληνική οικονομία. Τα βασικά μαθηματικά που έδειχναν ότι χρειαζόμουν μόνο από ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρώπης να μου δώσουν 3,19 ευρώ ο καθένας, για να συγκεντρώσω το ποσό. Συμπεριέλαβα κάποια ωραία προνόμια για τις δωρεές, ανάμεσά τους μία ελληνική σαλάτα, διακοπές στην Ελλάδα για δύο άτομα και δημιούργησα τη σελίδα στο IndieGoGo και το λογαριασμό στο Twitter.

Αρχικά, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, αλλά έπειτα από 1-2 δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, το θέμα «πυροδοτήθηκε» μέσα σε ένα βράδυ. Ξύπνησα και βρήκα 1.200 emails και από εκεί και πέρα έγινε ακόμη πιο τρελό.

Ξεκίνησα την καμπάνια για να στηρίξω το ελληνικό πρόγραμμα γιατί βαρέθηκα τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών μας. Κάθε φορά που καθυστερεί μία λύση στη διάσωση της Ελλάδας, είναι ευκαιρία για τους πολιτικούς να επιδείξουν τη δύναμή τους, αλλά αυτό έχει πραγματικές συνέπειες στον ελληνικό λαό.

Αναρωτήθηκα αν οι λαοί της Ευρώπης θα μπορούσαν να το λύσουν αυτό. Λιγότερα λόγια, περισσότερη δράση. Αν θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε όλο αυτό, ας το κάνουμε. Την Τρίτη, από την ώρα που έφυγα για τη δουλειά μέχρι τη στιγμή που επέστρεψα, η σελίδα είχε συγκεντρώσει 200.000 ευρώ μέσα σε περίπου έξι ώρες, κάτι που ήταν απίστευτο. Το θέμα δεν είναι απλά η συγκέντρωση των χρημάτων. Δίνοντας τα συγκεκριμένα δώρα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία μέσω του εμπορίου, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και απασχολώντας Έλληνες εργαζόμενους.

Ο τρόπος για να βοηθήσεις μία οικονομία που πάσχει είναι με επενδύσεις και ερεθίσματα, όχι λιτότητα και περικοπές. Αυτός ο έρανος είναι η αντίδραση στον εκφοβισμό των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά εύκολα θα μπορούσε να είναι για τους Βρετανούς πολιτικούς, που εκφοβίζουν τους ανθρώπους στη βόρεια Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Θέλω οι άνθρωποι στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη λιτότητα, παρά τα όσα σας λένε ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Έχω λάβει χιλιάδες θετικά μηνύματα. Πολλοί Έλληνες μου γράφουν για να μου πουν πόσο χαίρονται που ακούνε ότι πραγματικοί άνθρωποι στην Ευρώπη νοιάζονται για εκείνους. Πρέπει να είναι δύσκολο όταν πιστεύεις ότι η υπόλοιπη ήπειρος είναι εναντίον σου.

Η ομορφιά του διαδικτύου και των social media είναι πως μία καμπάνια σαν αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να εμπλακούν γρήγορα. Ελπίζω και άλλοι να ακολουθήσουν τα βήματά μου στο μέλλον και να ξεκινήσουν ή να υποστηρίξουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Βέβαια, θα προτιμούσα να είχαμε κυβερνήσεις που ακούνε και συνδέονται με το λαό.

Ελπίζω ειλικρινά ότι τις επόμενες εβδομάδες εγώ και εκατοντάδες Έλληνες θα δουλεύουμε τυλίγοντας μπουκάλια με ούζο και στέλνοντας καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα στους ανθρώπους που έκαναν τις δωρεές. Η υποδομή που απαιτείται για να γίνει αυτό είναι το κάτι άλλο. Αλλά σκεφτείτε το πάρτι!

Τελικά, είμαι πολύ υπερήφανος για τους ανθρώπους, όχι μόνο από τη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο, που έχουν εμπλακεί σε αυτή την καμπάνια. Πραγματικά είναι από το λαό για το λαό».

Πηγή: Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here