Βρυξέλλες: Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

0
3
AppleMark

Συμφωνία μεταξύ των βαλκανικών κρατών για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των προσφυγικών εισροών στην Ευρώπη θέλει να πετύχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη μίνι-σύνοδο κορυφής που έχει συγκαλέσει για σήμερα, Κυριακή απόγευμα, στις Βρυξέλλες. Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σερβία είναι οι 10 χώρες που θα συμμετάσχουν.

Ο κ. Γιούνκερ,  δήλωσε σε συνέντευξη στον γερμανικό όμιλο ενημέρωσης Funke ότι: «Θα συζητήσουν για λειτουργικές λύσεις που απαιτούνται επειγόντως ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα ανθρωπιστική κρίση και θα αποφασίσουν την λήψη βραχυπρόθεσμών μέτρων».

Ο πρωθυπουργός, που αναχώρησε στις 12.30 από την Ελευσίνα, αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στην ηπειρωτική Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι εκεί θα πρέπει να φτιαχτούν hot spots, με βασικό ζητούμενο να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, το Αιγαίο.

Ο ίδιος, θα τονίσει μάλιστα, ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην διάσκεψη ήταν επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν χώρες μη μέλη της ΕΕ όπως η ΠΓΔΜ, ενώ πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και σκέψεις για την επίλυση της κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πάντως ότι το ζήτημα που έθεσε το δημοσίευμα του Spiegel για τη δημιουργία καταυλισμών στην Ελλάδα που θα φιλοξενούν ακόμη και 50.000 πρόσφυγες, υφίσταται. Νωρίτερα το ενδεχόμενο να πέσει στο τραπέζι των Βρυξελλών μια τέτοια πρόταση είχε αφήσει ανοιχτό και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Μουζάλας υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα την απορρίψει.

Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει – αναφέρουν οι ίδιες πηγές – ότι η χώρα μας θα δεχθεί να κρατήσει πρόσφυγες αλλά σε ισότιμη βάση με όλα τα κράτη, σχολιάζοντας και το ζήτημα των κλειστών συνόρων της Ουγγαρίας με την Σερβία και την Κροατία, ενώ θα δώσει έμφαση στην ανάγκη ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων, απορρίπτοντας σταθερά τις σκέψεις για από κοινού περιπολίες με την Τουρκία.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στην Μάλτα στις 11-12 Νοεμβρίου, όπου οι ηγέτες των κρατών – μελών θα έχουν συνάντηση με ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για το μεταναστευτικό.

Θα προηγηθεί στις 9 Νοεμβρίου, διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωζώνης για το ίδιο ζήτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here