WSJ: Η Μέρκελ θα σώσει την Ελλάδα ή θα την αφήσει να χρεοκοπήσει;

0
10

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της πολιτικής καριέρας της καλείται να λάβει η Ανγκελα Μέρκελ: να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να τη δέσει στο άρμα του ευρώ, διερωτάται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει,  τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο δεσμευτικά για την κ. Μέρκελ που θα πρέπει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής -στις 25 Ιουνίου- να έχει αποφασίσει τι σκοπεύει να κάνει με την Ελλάδα. Εκτός και αν μέχρι τότε η ελληνική πλευρά έχει κάνει πλήρη μεταστροφή και έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Μέρκελ για μήνες προσπάθησε να πείσει τον Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο αν προχωρήσει σε λιτότητα και οικονομική αναθεώρηση που θα έχει προηγουμένως εγκριθεί από το ΔΝΤ και την Κομισιόν. Αλλά οι αξιωματούχοι του Βερολίνου αποδέχονται πως ο Τσίπρας δεν δέχθηκε ποτέ να «καταπιεί» αυτό που του ζητούσαν να κάνει.

Εκτός και αν υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η Μέρκελ θα αναγκαστεί να πάρει μια απόφαση: είτε να χαλαρώσει τις απαιτήσεις που έχει από την Ελλάδα, είτε να προκαλέσει τριγμούς στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής Γιούργκεν Φάλτερ σημειώνει: «Η Μέρκελ είναι ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ό,τι και να κάνει ενδέχεται να είναι λάθος».

Στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί με τίποτα να ρισκάρει με την ελληνική χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ – αυτό το γνωρίζουν όλοι οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο. Θεωρεί πως τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα από οικονομικής άποψης και επικίνδυνα από γεωπολιτικής. Από την άλλη, όμως, αν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και μάλιστα δίχως ο ΣΥΡΙΖΑ να καταπιεί το γιατρικό που μέχρι πρότινος η καγκελάριος θεωρούσε ουσιαστικό, τότε ενδέχεται να χάσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και τη λοιπή Ευρώπη.

merkel wsj

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Μέρκελ, στις αρχές Ιουνίου, ενορχήστρωσε την τελευταία πρόταση προς την Ελλάδα, την οποία ο Τσίπρας απέρριψε μετά πολλών κατηγοριών για εσκεμμένα σκληρή λίστα απαιτήσεων. Μάλιστα, ο τόνος που χρησιμοποίησε προσέθεσε κι άλλη ανησυχία στο Βερολίνο (ένα βουνό από ανησυχία) για το αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Και τούτο διότι σε αντίθεση περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, θα οδηγηθεί σε έλεγχο κεφαλαίων και θα κινδυνεύσει να βγει εκτός ευρώ, άρα να πάει σε νέο νόμισμα. Μα, ακόμη και μια συμφωνία στα τέλη Ιουνίου θα ανοίξει μόλις μια οδό για μεγαλύτερη μάχη σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα για να λάβει χρήματα εν όψει Ιουλίου και Αυγούστου.

Από όλο το φάσμα των πολιτικών απόψεων, βουλευτές και αναλυτές σημειώνουν ότι είναι ανεύθυνο αυτό που κάνει η Αθήνα, να επιδιώκει να εκβιάσει την Μέρκελ. Το έγραψε πρόσφατα ο Γκάμπριελ στην Bild, το επισήμανε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στον ρεαλισμό».

Πηγή: newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here