WSJ: Συζητήθηκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένοι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους

0
3

 

Εμπιστευτικό έγγραφο που συζητήθηκε γα πρώτη φορά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας εξετάζει με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι πιστωτές της Ελλάδας να ελαφρύνουν το χρέος της χώρας και πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει χωρίς πρόσθετα μέτρα τις επόμενες δεκαετίες.

Το έγγραφο, που κατάφερε να αποσπάσει η The Wall Street Journal, χρησίμευσε ως βάση της έκτακτης συνεδρίασης της Δευτέρας, στο οποίο οι υπουργοί συζήτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Οι υπουργοί των Οικονομικών εξέφρασαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίασή τους στις 24 Μαΐου προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών της χώρας και να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια διάσωσης για την Αθήνα.

Αλλά οι μεγάλες διαφορές στις προβλέψεις για το χρέος αποτελούν σημάδι για το πόσο δύσκολες είναι οι συζητήσεις με τους δανειστές, ιδιαίτερα ότι έχουν ήδη γίνει τρεις διεθνείς διασώσεις. Σε μια ενδεχόμενη ελάφρυνση αντιτίθενται 18 χώρες της ευρωζώνης υπό την ηγεσία της Γερμανίας ενώ αντιθέτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να δει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Τελικά, ακόμα και στα πλέον αισιόδοξα σενάρια, το έγγραφο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο ανήλθε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους. “Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο.
Χωρίς
μια ελάφρυνση του χρέους, η ετήσια αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου θα ήταν πολύ πιο ψηλά από τα νούμερα που θα μπορούσαν να το θεωρήσουν βιώσιμο. Ωστόσο, οι μεγάλες αποκλίσεις στα σενάρια πυροδοτούν αντικρουόμενες απόψεις για υπέρμαχους και αντίπαλους μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης του χρέους.

Πάντως όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα υπάρξει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ακόμα, το πλέον απαισιόδοξο σενάριο υπολογίζει ότι το χρέος στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί σε ένα εντυπωσιακό 258,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2060. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να πέσει το χρέος σε μόλις 62,8% από το 2060 χωρίς μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το έγγραφο, που προετοιμάζεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καταγράφει ποια μέτρα είναι στο τραπέζι. Τα προτεινόμενα βήματα δεν περιλαμβάνουν τη μείωση του αρχικού κεφαλαίου των δανείων στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, τα οποία είναι συνολικά περίπου 200 δις € . Αντ ‘αυτού, το έγγραφο προτείνει, οι χώρες της ευρωζώνης να παρατείνουν τη διάρκεια, το όριο των ετήσιων αποπληρωμών και επιτοκίων μαζί με άλλα μέτρα. Συνολικά, τα μέτρα αυτά θα μειώσουν το δείκτη της χώρας του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 31,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα μέτρα που προτείνονται στο έγγραφο εστιάζουν κυρίως στα  130,9 δις € σε δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο διάσωσης της και από το ταμείο Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η μέση διάρκεια για τα δάνεια του EFSF θα πρέπει να παραταθεί κατά μέσο όρο πέντε χρόνια, δηλαδή στα 37,5 χρόνια, αναφέρει το έγγραφο. Θα πρέπει να καθοριστούν ετήσιες πληρωμές στον κύριο όγκο των δανείων του EFSF στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να έχουν ταβάνι το 2% των δανείων μέχρι τότε, αναφέρει το έγγραφο. Τυχόν εκκρεμείς πληρωμές του χρέους και των τόκων στη συνέχεια θα πρέπει να χωριστεί σε ίσες δόσεις που πρέπει να επιστραφούν μετά το 2050.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here