Ξαφνικά…αισιοδοξία! Ο Τσίπρας μίλησε με Ολάντ και Γιούνκερ

0
10

 

 Εκεί που η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, λόγω της στάσης των δανειστών, και η «Αυγή» απειλούσε με στάση πληρωμών αν δεν υπάρξει εκταμίευση χρημάτων,  ξαφνικά άρχισε να πνέει άνεμος αισιοδοξίας.

Προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τις οποίες φαίνεται πως υπήρξαν συγκεκριμένες ενδείξεις απεμπλοκής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εκδοθεί -για πρώτη φορά- κοινή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά σε επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα σημεία, δηλαδή, τα οποία αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό με στόχο παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου, αλλά και χωρίς ρήτρες ελλειμμάτων.

Στο μεταξύ, ανάσα ρευστότητας έδωσε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αποφάσισε να αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, με το σχετικό ποσό να ανεβαίνει στα 78,9 δισεκατομμύρια..

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παραμένουν, όμως, οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα, πηγή του Reuters από τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η συμφωνία είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε αδιέξοδο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν επηρεάστηκαν από το χθεσινό non paper της κυβέρνησης. «Κάποια χάσματα μικραίνουν, αλλά θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό στις 11 Μαΐου».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή μία συμφωνία, η ίδια πηγή απάντησε: «Εξαρτάται από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πει στους ανθρώπους του ότι πρέπει να παραβιάσει τουλάχιστον κάποιες από τις »κόκκινες» γραμμές».

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Από το τελευταίο Eurogroup έχει γίνει μία κάποια πρόοδος. Παίρνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ακόμη πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα, να γίνει εμβάθυνση με περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Όμως σίγουρα υπάρχει πιο θετική προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας από ότι πριν από μερικές εβδομάδες».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here