«Χαμός» στη Βουλή με την επιστολή Ζωής σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

0
7

Ιδιαίτερες αντιδράσεις στη Βουλή έχει προκαλέσει η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας την παραβίαση -όπως η ίδια λέει- του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

«Αυτό που ζητούν είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα «Βουλή των Ελλήνων» για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας: «Έχω θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω ως πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσω από όλους να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτή την εκτροπή», κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα σε άλλη μία εκδήλωση της Δημοκρατίας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος της κυρίας Κωνσταντοππούλου, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάλεσε όλες τις πτέρυγες να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Όταν όμως έφτασε στην πρόεδρο της Βουλής τότε εκτόξευσε πυρά:

«Κυρία Πρόεδρε, και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία τη σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως, θα μπορούσαμε και εχθές να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε τη δεύτερη μέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς, το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία(…) Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που καλείτε να νομοθετήσει η Βουλή σε πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρίπτει τη διαδικασία που του παραβάλατε. Για όλα αυτά και για λόγους εκτάκτου ανάγκης του ελληνικού λαού πρέπει σήμερα να ολοκληρώσουμε».

Στον κ. Φίλη, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αριθμεί 977 σελίδες. Έχει ιδιαίτερη ορολογία, με την οποία κάποιοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Κάποιοι είναι νέοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και εσείς. Δεν είναι μομφή εναντίον σας. Οι νέοι βουλευτές οφείλουν να διαβάζουν τα νομοθετήματα και να μην επαναλαμβάνουν την καρικατούρα του Χρυσοχοΐδη, που δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει. Οι σελίδες αυτές έκαναν επτά ώρες να αναπαραχθούν από τους υπαλλήλους και, αν υπολογίσει κανείς τα δύο λεπτά μελέτη, οι σελίδες χρειάζονται 32 ώρες. Αυτά απαντούν στην ερώτησή σας γιατί δεν συνεδρίασε χθες η επιτροπή: γιατί κανείς δεν θα είχε προλάβει να μελετήσει».

Κωνσταντοπούλου προς Θεοχάρη: Ονειρεύεστε προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από την αρχή αυτή της κοινοβουλευτικής περιόδου

Ως πρόταση μομφής κατά της ελληνικής κυβέρνησης ερμήνευσε ο Χάρης Θεοχάρης την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος της Βουλής ζητά να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη διαδικασία της ψήφισης των μέτρων.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δυσαρμονία της κυβέρνησης με το προεδρείο της Βουλής και ζήτησε την κυβέρνηση να πάρει θέση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε πως «ονειρεύεστε προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από την αρχή αυτή της κοινοβουλευτικής περιόδου», προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι μομφή σε αυτούς που απεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας».

Ο κ. Θεοχάρης όταν έλαβε το λόγο υποστήριξε ότι «είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση εισάγει αυτή την πρωτοτυπία. Γι’ αυτό φέρνει την ευθύνη η κυβέρνηση. Δεν γίνεται να φέρνει νομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου και να λέει ότι τελικά δεν πρόλαβε να το φέρει εγκαίρως, ώστε να το συζητήσουμε νωρίτερα».

Η επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί μομφή προς την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, υπογραμμίζοντας οτι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση. Τόνισε, δε, ότι αυτή η πρόταση είναι υποκριτική.

«Αν το νομοσχέδιο είχε προσλήψεις, δεν θα είχαμε αυτή την επιστολή. Δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση να νομοθετεί» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει πολιτικές ενστάσεις και γι’ αυτό κρύβεται πίσω από διαδικασίες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here