Χαρτζιλίκι μιζέριας δίνουν πλέον στους άνδρες τους οι Ιαπωνέζες

0
12

 

Τέλος στη χλιδάτη ζωή για τους μισθωτούς Ιάπωνες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της ιαπωνικής τράπεζας Shinsei.

Παραδοσιακά στην Ιαπωνία, οι γυναίκες κρατούν το οικογενειακό προϋπολογισμό και δίνουν στους συζύγους του για τις εξόδους τους με συναδέλφους για να πιουν μια μπίρα, για να κουρευτούν ή για να αγοράσουν μικροπράγματα, όπως κάποιο φτηνό ρούχο. Τα πιο ακριβά ενδύματά τους και άλλες σημαντικές αγορές καλύπτονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας του σπιτιού.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Ιάπωνες μισθωτοί λαμβάνουν πλέον κατά μέσο όρο μόλις 37.873 γεν (332 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) κάθε μήνα για τις καθημερινά έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού.  Το ποσό αυτό είναι το τρίτο μικρότερο που έχει καταγράψει η τράπεζα από το 1979, όταν ξεκίνησε τις μελέτες της για το θέμα αυτό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι υπάλληλοι γραφείου ζούσαν τη «μεγάλη ζωή» καθώς το  χαρτζιλίκι τους είχε φτάσει τότε τα 77.725 γεν (680 ευρώ) τον μήνα.

Η μείωση στο χαρτζιλίκι των Ιαπώνων αποδίδεται στην αδύναμη ανάπτυξη και τις περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς που αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά να περικόπτουν τις μη απαραίτητες δαπάνες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here