Ξενόφος: Κρυμμένη υπεραξία στα «κόκκινα» δάνεια

0
6

 

Την εκτίμηση ότι υπάρχει κρυμμένη υπεραξία στα κόκκινα δάνεια, εφόσον υπάρξει σωστή διαχείριση, διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αρης Ξενόφος, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία για τους επενδυτές ενός αξιόπιστου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο CEO της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σημειώνοντας πως προβλέψεις (55 με 60 δισ.) και εξασφαλίσεις καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ονομαστικής αξίας των προβληματικών δανείων, ύψους περίπου 101 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

«Υπάρχει σαφώς μια κρυμμένη υπεραξία που αν κανείς τη διαχειρισθεί σωστά, μπορεί να έχει θετική έκβαση για τους οφειλέτες και ταυτόχρονα να αντιστρέψει την εικόνα στους ισολογισμούς των τραπεζών» σημειώνει.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει ότι επίσης βασικό πυλώνα αποτελεί η εταιρική διακυβέρνηση. «Οι επενδυτές θέλουν να νιώθουν ασφαλείς ότι υπάρχει αξιόπιστο πλαίσιο το οποία αξιολογεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις συνολικές δομές των τραπεζών» τονίζει και προαναγγέλλει ότι η αξιολόγηση ξεκινά άμεσα από το ίδιο το ΤΧΣ.

Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Προεπιλογής που ήδη έχει συσταθεί η αξιολόγηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου και θα ακολουθήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου ως και τον Ιούνιο η αξιολόγηση των μελών στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών.

Η αξιολόγηση θα αφορά πρόσωπα και δομές εξηγεί, σημειώνοντας ότι θα εξετασθούν ζητήματα όπως αν υπάρχει επαρκής συνεργασία Δ. Σ και επιτροπών, αν η σύνθεση τους οδηγεί σε ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, αν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε θέματα ρίσκου και κόκκινων δανείων, αν είναι επαρκείς οι διαδικασίες ροής πληροφοριών κά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here