Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών για 250 εκατ. ευρώ!

0
3
IF

 

Δραματική έκκληση να μην επαναληφθεί και στην ερχόμενη σχολική χρονιά ο… κόφτης που από πέρυσι λειτούργησε στην επιχορήγηση των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να φιλοξενήσουν δωρεάν παιδιά εργαζόμενων γονέων, απευθύνει η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Με βάση την εισήγηση που παρουσιάστηκε στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπενθυμίζεται ότι:

– Για τη σχολική χρονιά που βαίνει προς ολοκλήρωση (2015-2016), η κυβέρνηση αρχικά διέθετε ευρωπαϊκούς πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσόν αυτό έγινε γνωστό τον Μάρτιο του 2015 και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση με αποτέλεσμα, τελικώς, να εξασφαλισθούν συνολικοί πόροι 184 εκατομμυρίων, εκ των οποίων μεγάλο μέρος προερχόταν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί.

– Ολες οι διαδικασίες καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να μην ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μεταξύ 20-25 Σεπτεμβρίου.

– Ο περιορισμός της προκήρυξης σε 184 εκατομμύρια ευρώ «άφησε εκτός προγράμματος χιλιάδες παιδιά των οποίων οι μητέρες αποκλείστηκαν, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έκαναν αίτηση». Συνολικά φιλοξενήθηκαν 81.000 παιδιά (έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος), ενώ αιτήσεις είχαν υποβληθεί για 106.000. Για το ερχόμενο έτος η ΚΕΔΕ ζητά να εξασφαλισθούν 250 εκατ. ευρώ.

– Αλλαξε η διαδικασία καταβολής των δόσεων της επιχορήγησης με αποτέλεσμα σήμερα «να έχει καταβληθεί λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης, αν και έχει υλοποιηθεί το 80% του φυσικού αντικειμένου».

«Χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, ενώ οι διοικήσεις των δημοτικών φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα αντιμετωπίζουν προβλήματα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας», επισημαίνει στην εισήγησή του, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει ότι «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός της μη καταβολής των εθνικών πόρων ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here