Χιούγκο Ντίξον: O Τσίπρας παίζει στον τζόγο την Ελλάδα

0
4

Ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης πήρε ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του για δημοψήφισμα.

Έτσι χαρακτηρίζει την επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού ο Χιούγκο Ντίξον του Reuters, καταγράφοντας τις εκτιμήσεις του για το πού μπορεί να οδηγήσει το δημοψήφισμα, όποια κι αν είναι η έκβασή του.

Με το δημοψήφισμα για το αν θα γίνει δεκτή η τελευταία προσφορά των δανειστών, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσφέρει στο λαό την επιλογή ανάμεσα στο κακό και το εξαιρετικά κακό. Στο μεταξύ, ο κόσμος μπορεί πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία. Η ευρωζώνη πιθανότατα θα επιβιώσει, αλλά η ξεχαρβαλωμένη δομή της θα δοκιμαστεί σοβαρά.

Τα capital controls είναι πιθανά πριν οι Ελληνες ψηφίσουν για τους όρους των δανειστών στις 5 Ιουλίου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η προσφορά τους θα είναι στο τραπέζι ακόμη και αν οι άνθρωποι τη θέλουν. Αν δεν τη θέλουν, μία επιστροφή στη δραχμή και περισσότερη μιζέρια ακολουθούν. Ο Τσίπρας ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση των συζητήσεων. Αλλά ο Τσίπρας χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα άσχημα, ακολουθώντας μία εξαιρετικά συγκρουσιακή προσέγγιση.

Μία άμεση συνέπεια της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να πληρώσει στο ΔΝΤ το 1,5 δισ. Στις 30 Ιουνίου. Μία άλλη είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει επέκταση του προγράμματος της ευρωζώνης, που εκπνέει την ίδια ημέρα.

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες κατά την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. Εχει κρατήσει τις τράπεζες ζωντανές καθώς οι καταθέσεις σταθερά φεύγουν από το σύστημα.

Αλλά θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να συνεχίσει αυτή την πολιτική αν αυτό μετατραπεί σε bank run. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να κόψει την ρευστότητα το σαββατοκύριακο, κάτι που πιθανότατα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων ή να κλείσει τις τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here