Χρέος και ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Κέρι

0
7

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τετάρτης, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υορκη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στο πρόβλημα χρέους, την οικονομική κρίση και τα ενεργειακά, που αφορούν στην Ελλάδα και την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό, το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, το Ουκρανικό και το Συριακό.

Ειδικά για τα ενεργειακά, ο κ. Κέρι επέμεινε στη στρατηγική σημασία των αγωγών ΤΑP και ΙΒΒ και στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να υποστηρίξουν επίλυση του θέματος της ονομασίας των ΠΓΜΔ και του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για το Σκοπιανό διατύπωσε την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας στην βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό και ζήτησε οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων και να εντείνουν τις επαφές με την Τουρκία για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού.

Νωρίτερα, σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), στο Word Trade Center του νοτίου Μανχάταν, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε ομογενείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις.

Τον κ. Τσίπρα παρουσίασε στο κοινό της εκδήλωσης η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 ομογενείς, τα πλέον εύπορα και διακεκριμένα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Ελλάδα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. Έχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Χρειάζεται να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια των ομογενών, ώστε να στηρίξουν την γενέτειρα και τόνισε ότι «έχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα».

Απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε ότι «είναι ώρα να επενδύσετε. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτή την στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία».

«Πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here