Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» τα επεισόδια στην Ειδομένη

0
2

 

Τα «εκτεταμένα» επεισόδια και η χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ την Κυριακή είναι ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ανακοίνωση της.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς.

Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν ισχύσει η ευρωτουρκική συμφωνία».
«Στην Ειδομένη περίπου 11.000 εξ αυτών κοιμούνται εδώ και πολλές εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση», αναφέρει ο Ά. Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει «έτοιμη» να υποστηρίξει την «εκούσια μεταφορά» των ανθρώπων στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής, κάτι που χαρακτηρίζει ως «επείγον». «Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here