Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως ο Σόιμπλε

0
5

 

Παρών στη σύνοδο κορυφής της G20 είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σημείωσε πως ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο». Αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων.

Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τη μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Πήρε δε την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη σύνοδο της G20, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση» και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμη εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here