Υπό προϋποθέσεις η δημοσίευση των χρημάτων στο… στρώμα

0
3

 

Το «πράσινο» φως στη δήλωση των χρημάτων που βρίσκονται στα στρώματα και σε θυρίδες ανάβει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απαντώντας σε ερώτημα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτή διάταξη νόμου (4389/2016) που έφερε τροποποιήσεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το enikonomia.gr, πως με τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο περί πόθεν έσχες οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν τα μετρητά εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, αλλά και κινητές αξίες, με την προϋπόθεση ότι η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Η Αρχή, με την υπ’αριθμόν 6/2016 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτό να συλλέγονται οικονομικά στοιχεία που βρίσκονται εκτός τραπεζών, καθώς η επίμαχη διάταξη «εξυπηρετεί τη διαφάνεια του πολιτικού και του δημόσιου βίου”.

Ωστόσο, όσον αφορά στη δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο, τα μέλη της Αρχής έκριναν ότι συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον εκθέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων.

Για κινητές αξίες όπως πίνακες ή τιμαλφή, η Αρχή έκρινε ότι υπάρχει ζήτημα «αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας, οπότε η συλλογή καθίσταται απρόσφορη και μη κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της πλήρους καταγραφής και αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς δήλωση προσώπων”.

Σημειώνει μάλιστα, ότι η συλλογή τους είναι νόμιμη, μόνο όταν υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους, όπως λόγου χάρη ένα παραστατικό αγοράς (απόδειξη, τιμολόγιο) ή πράξη της φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου, πχ από γονική παροχή, δωρεά, και εφόσον δεν πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια.

Όσο για την ανάρτηση αυτών των δεδομένων στο διαδίκτυο, η αρχή έκρινε ότι συνιστά περιορισμό και δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here