Υποχωρήσεις για συμφωνία: Διατήρηση ΕΝΦΙΑ, ενιαίος ΦΠΑ 17 ή 18%

0
7

H ξαφνική αισιοδοξία, που διεφάνη χθες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μάλλον περιλαμβάνει κάποιες υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, τις οποίες οι υπάρχουσες πληροφορίες εντοπίζουν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 17 ή 18%%, αλλά και στο ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, το μεγάλο πρόβλημα στα έσοδα και η «μαύρη¨τρύπα που παρουσιάζει ο προυπολογισμός, πιθανότατα οδηγεί στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Η μεγάλη σύγκρουση για τον ΦΠΑ, με τους δανειστές να απαιτούν αύξησή του στα νησιά, οδηγεί στην καθιέρωση ενιαίου φόρου -το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι περίπου 15 ή 16% και η τρόικα 20 ή 21%. Κάπου στο μέσο όρο 17 ή 18% θα πρέπει να αναμένεται. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί το 23% αλλά και οι χαμηλοί συντελεστές του 6΄5% και του 9%. Χαμηλός συντελεστής θα υπάρξει για τα φάρμακα, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα τρόφιμα.

Σαφή υποχώρηση από τις αρχικές της θέσεις έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τις εισπράξεις από τις οποίες συνδέει με την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων (για να είναι και «δημοσιονομικά βιώσιμα» όπως αναφέρει και η δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ). Πρώτα στη λίστα βρίσκονται τα περιφερειακά αεροδρόμια (με τροποποίηση, όμως της σύμβασης) και έπονται άλλες όπως ΟΣΕ, ΟΛΠ κλπ

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό. Στη χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ γινόταν λόγος  για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ώστε να καταστεί «δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο» αλλά και με στόχο την διασφάλιση «της τρίτης ηλικίας» από τη φτώχεια. Πίσω από τις λέξεις αυτές πάντως, οι θεσμοί διαβλέπουν αυτό που θέλουν να ακούσουν, δηλαδή περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας στα 65. Είναι δυνατόν να δεχθεί κάτι τέτοιο ο Αλέξης Τσίπρας;

Τέλος στα εργασιακά, η κυβέρνηση και  οι θεσμοί συζητούν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά πιο «ελαστικών» και πάντως όχι με τη μορφή που είχαν στο παρελθόν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here