Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

0
8

 

Ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Υπερψήφισαν ως αναμένετο οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να δώσει μέχρι το Σάββατο για ενημέρωση στα κόμματα την επιστολή της Κομισιόν προς το Υπουργείο Οικονομικών αφού προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση με τις Βρυξέλλες καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο.

Πρόκειται για την επιστολή με την οποία η Κομισιόν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν σε ζητήματα παραβίασης των αρχών ανταγωνισμού τόσο στο θέμα της ψηφιακής ΕΡΤ – ΝΕΤ όσο και στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Το πρωί είχε γίνει πάντως γνωστό ότι έχουν σταλεί άλλες δύο επιστολές από την Κομισιόν, εκ των οποίων η μία αφορά την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς η Επιτροπή θεωρεί ότι θίγεται η ανεξαρτησία της και η άλλη την ενίσχυση της κρατικής ΕΡΤ.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εγέρθηκαν και νέες ενστάσεις για το θέμα.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρότεινε στον Χρήστο Σπίρτζη «να διαβαθμίσει ο ίδιος το κείμενο και να το δώσει στους βουλευτές» καθώς, όπως τόνισε ο κύριος Παπαθεοδώρου οι βουλευτές δεν εμπίπτουν στον ορισμό των «απλών πολιτών» στους οποίους δεν θα μπορούσε να γνωστοποιήσει την σχετική αλληλογραφία ο υπουργός, επιχείρημα που είχε αναφέρει ο ίδιος νωρίτερα.

«Μπορώ ζητήσω την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να το δώσουμε στα μέλη της επιτροπής – δεν μπορώ να διαβαθμίσω εγώ αυτό που στέλνει το ευρωπαϊκό όργανο». «Θα προσπαθήσω μέχρι το Σάββατο να το έχετε», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι:

«Μπορεί να μην είναι η Επιτροπή δημόσια διαβούλευση αλλά μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα» ενώ απευθυνόμενος στους αιτούντες βουλευτές τους εγκάλεσε λέγοντας ότι «δεν μπορεί τη μία να είστε λάτρεις ευρωπαϊκών κανονισμών και μετά όχι», για να λάβει την απάντηση του Γιώργου Αμυρά:

«Εμείς δεν είμαστε λάτρεις μπορείτε το δώσετε και σ’ εμάς».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη σειρά του, ο οποίος είχε και σε προηγούμενο σημείο της συνεδρίασης εγείρει το ζήτημα των επιστολών αναρωτήθηκε γιατί δεν τις γνωστοποίησε (ως «βασικά έγγραφα») στην Επιτροπή ο ίδιος ο υπουργός τόσους μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νομοσχέδιο «ώστε να μην υπάρξει ίχνος πονηρής σκέψης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here