Σύζυγος Ερντογάν: Τα χαρέμια ήταν σχολείο που προετοίμαζε τις γυναίκες για τη ζωή

0
60

 

Τα χαρέμια των οθωμανών σουλτάνων εκθείασε η σύζυγος Ερντογάν μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι «η γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η Εμινέ Ερντογάν εκθείασε τα χαρέμια των Οθωμανών σουλτάνων, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα σχολείο για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή».
Οι επικριτές του Ερντογάν κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες ισλαμικές αρχές στην Τουρκία, «ψαλιδίζοντας» τις ελευθερίες των γυναικών. Αλλωστε, στο παρελθόν έχει προτρέψει τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, ενώ ήταν ενάντια στην προώθηση της αντισύλληψης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα προδοσία.

«Το χαρέμι ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένας εκπαιδευτικός θεσμός για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Αγκυρα, σύμφωνα με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στα χαρέμια, κατά την οθωμανική περίοδο, ίσχυαν αυστηροί και λεπτομερείς κανόνες που έπρεπε να ακολουθεί ακόμη και ο σουλτάνος, ενώ υπήρχαν ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές για τη «στρατολόγηση» και την εκπαίδευση των γυναικών που ήταν σε αυτά, γράφει ο Guardian.

Κάθε μία εκπαιδεύονταν σε κάτι στο οποίο έδειχνε ότι είχε κλίση, για παράδειγμα την καλλιγραφία, τις διακοσμητικές τέχνες, τη μουσική ή τις ξένες γλώσσες. Δεν υπήρχε όριο ηλικίας στο χαρέμι, όπου γυναίκες ακόμη και 60 ετών ζούσαν δίπλα σε νεαρές, με τις πιο ικανές να αποκτούν τεράστια επιρροή.

Πάντως ο Οζλέμ Κουρουμλάρ, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έγραψε στο Twitter ότι «την εποχή του Μουράτ Γ’ (σουλτάνου του 16ου αιώνα), τα βιβλία ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν μπήκε ποτέ στο χαρέμι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here