«Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί αλλά γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο υπάρχει η ανακούφιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ,  σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir.

Χαρακτήρισε «λάθος» η Ελλάδα «να αισθάνεται ταπεινωμένη, γιατί ειδικότερα, η Eυρωπαική Επιτροπή έκανε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά για την Ευρώπη γενικότερα δεδομένου του μεταναστευτικού προβλήματος γιατί, όπως ο ίδιος έχει διαπιστώσει, υπάρχει μία ρήξη στους δεσμούς της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, αναφέθηκε «στους παλιούς δαίμονες, τα εθνικά αισθήματα που είναι ενάντια στα άλλα που είναι ζωντανά», ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν Eυρωπαίοι που δεν αγαπούν την Ευρώπη.

«Η ευρωπαική ολοκλήρωση γεννημένη από την λαϊκή θέληση, έγινε ένα σχέδιο της ελίτ, που εξηγεί το χάσμα μεταξύ της κοινής γνώμης και της ευρωπαικής δράσης», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here