1.795 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από αρχές Ιουνίου

0
80

1.795 κρατούμενοι των φυλακών αλλά και  αλλοδαποί «φιλοξενούμενοι» που κρατούνταν μέχρι τις αρχές του Ιουνίου στα αστυνομικά τμήματα, αποφυλακίστηκαν με βάση τον νέο νόμο 4322/`15 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι φυλακές ανέπνευσαν για πρώτη φορά από το 2006, αφού σήμερα μετρούν τους 10.300 εγκλείστους. «Η μεταφορά αυτή επίσης ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής».

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15/6/2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.

Επίσης, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, καθώς και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία. Οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί.

«Με την παραπάνω αποσυμφόρηση, αισθητή αλλά ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα. Τώρα είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη», τονίζει το υπουργείο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here