1917- 2017 : μια επέτειος μήνυμα για τον σύγχρονο κόσμο

0
62

Ένας αιώνας έχει περάσει από την «Οκτωβριανή Επανάσταση», όπως έμεινε στην ιστορία η κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων της Πετρούπολης, και την εγκαθίδρυση του σοβιετικού καθεστώτος των μπολσεβίκων του Λένιν.

Η επανάσταση αυτή, μετά απο ταραχώδη ζωή 73 περίπου χρόνων και έχοντας διαμορφώσει μια ισχυρή παγκόσμια κατάσταση, κατέρρευσε αφήνοντας πίσω της πολλά ερωτηματικά και αντιφατικές εκτιμήσεις που μόνον οι ιστορικοί μπορούν να ερευνήσουν.Πριν την κατάρρευσή της είχε αναπτυχθεί η «θεωρία των λαθών». Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία ανακάλυπτε ότι η προηγούμενη έκανε λάθη που έβγαζαν την Επανάσταση από τους στόχους της. Η αντίληψη του Λένιν για ένα κόμμα πανίσχυρο και μοναδικό, που αναγνώριζε τα λάθη του και τα διόρθωνε ανάλογα με τους εσωτερικούς συσχετισμούς χωρίς να υπολογίζει τη βούληση και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, ήταν μοιραίο να οδηγήσει την Επανάσταση σε αδιέξοδο.Εξάλλου,η χρόνια τσαρική κοινωνική και πολιτική καταπίεση ώθησε στην Επανάσταση με αίτημα την αλλαγή της μορφής της εξουσίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και του πολιτισμού της.

Ήδη τον Αύγουστο του 1880 ο Ντοστογιέφσκι έγραψε στο «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» : «έχω κάποιο προαίσθημα, πως ο« κύβος ερρίφθη». Φοβερά συμπτώματα παρουσιάζονται . Ίσως να είναι κιόλας αρκετή για να προκαλέσει την αρχική δόνηση, η προαιώνια και αφύσικη κατάσταση, που επικρατεί στα ευρωπαϊκά κράτη . Δεν μπορεί πια ένα μέρος από την ανθρωπότητα να κρατάει σκλαβωμένη όλη την υπόλοιπη. Η Ευρώπη, όπου από καιρό οι θεσμοί έπαψαν να είναι χριστιανικοί ,κατάντησε ολότελα ειδωλολατρική. Η αφύσικη αυτή κατάσταση πραγμάτων και τα άλυτα πολιτικά προβλήματα δεν είναι δυνατόν παρά να οδηγήσουν σε έναν τεράστιο τελειωτικό πόλεμο με τη συμμετοχή όλων, που θα ξεσπάσει σε τούτον τον αιώνα, μα ίσως ακόμα και σε τούτη τη δεκαετία».

Τα μηνύματα πάντα προειδοποιούν όταν λαμβάνονται. Η Ιστορία πρέπει να διδάσκει και όχι να επαναλαμβάνεταιστην κακή της έκφανση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝέα ανακοίνωση των παλαιμάχων κατά της ΠΑΕ
Επόμενο άρθροΜαταιώνεται η τηλεμαχία Γεννηματά-Ανδρουλάκη λόγω πένθους
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Societe Europeenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here