Αδιέξοδο στο Eurogroup: Οι «σκληροί» απαιτούν βοήθεια με μνημόνια στις χώρες που πλήτονται

0
180

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup μετά από 16 ώρες προσπαθειών. Το μόνο που συμφώνησαν ήταν να ξανασυνεδριάσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, αύριο Πέμπτη.

Η Ιταλία βρέθηκε από τη μία πλευρά ζητώντας να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των χωρών που πλήττονται βαριά από την πανδημία, χωρίς όρους. Και, παράλληλα, επέμεινε.στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, μέσω κορωνο-ομολόγου.

Από την άλλη πλευρά ήταν το μπλοκ των κρατών, που δεν δέχονται επ’ ουδενί να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις χωρίς προυποθέσεις. Η Γερμανία κρύφτηκε πίσω από την Ολλανδία, που βγήκε μπροστά α­παιτώντας να συνοδεύεται από μνημόνια κάθε οικονομική στήριξη. Και, βέβαια, εμμένοντας στην άποψη ότι αποκλείεται η έκδοση ευρω-ομολόγων.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού υπήρξαν τέσσερις διακοπές, στη διάρκεια των οποίων ο Γάλλος υπουργός επιδόθηκε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόεδρος, αλλά όχι ακόμη συμφωνία. 
«Επειτα από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε συμφωνία, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτήν. Ανέστειλα το Eurogroup», οι εργασίες του οποίου θα συνεχιστούν «αύριο, Πέμπτη», ανέφερε ο Πορτογάλος πρόεδρος του συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές
Υπάρχουν ακόμα διαφορές, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτίμησε ότι θα καλυφθούν έως αύριο. 

Η δήλωση του υπουργού: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here