Αυξήσεις ορίων ηλικίας και συντάξεις 300 ευρώ

0
6

Αλαλούμ με τις πρόωρες και κατώτατες συντάξεις  καθώς η πρώτη εφαρμοστική εγκύκλιος για το ασφαλιστικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει πολλά θολά σημεία, προκαλώντας σύγχυση σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα εγκύκλιος  θα προκαλέσει κομφούζιο στα ασφαλιστικά ταμεία για τον τρόπο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το κατώτατο όριο των συντάξεων των 486 ευρώ δεν θα ισχύει πλέον για όσους βγαίνουν στην σύνταξη πριν τα 67 έτη καθώς σύμφωνα με το νέο μνημόνιο θα δικαιούνται το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους.

Ο νόμος αφορά όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, και επηρεάζει περίπου 60.000 με 70.000 ασφαλισμένους.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ένας ασφαλισμένος έχει 18 έτη ασφάλισης και είναι 62 ετών δεν θα πάρει τα 486 της εγγυημένης σύνταξης, αλλά περίπου 300 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα το λάβει ως σύνταξη μόνο όταν φτάσει στα 67, ενώ στην περίπτωση που βγει με το καθεστώς πρόωρης σύνταξης τότε θα έχει και το πέναλτι του 10% λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η νέα εγκύκλιος θίγει ακόμα και τις γυναίκες που αποχωρούν από το ΙΚΑ με διατάξεις ανήλικου τέκνου. Στην περίπτωσή τους, μέχρι σήμερα, η νομοθεσία τις προστάτευε και προέβλεπε ότι δικαιούνται το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης, δηλαδή τα παλιά 486 ευρώ, ακόμη και όταν βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη, αυτό όμως πλέον δεν θα ισχύει μια και με βάση την νέα εγκύκλιο όλοι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here