Αυτοπυρπολήθηκε, ενέπνευσε την Αραβική Άνοιξη, έγινε πρόσωπο του 2011‏

0
40

Ο Τυνήσιος πλανόδιος μανάβης Μοχάμεντ Μπουαζίζι, που αυτοπυρπολήθηκεπέρυσι τον Δεκέμβριο επειδή αξιωματούχοι του καθεστώτος Μπεν Αλί τον χαστούκισαν και τον προσέβαλαν, είναι το πρόσωπο της χρονιάς για τους βρετανικούς The Times. Η αυτοπυρπόλησή του πυροδότησε λαϊκή εξεγέρση στη χώρα, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο δικτάτορας, και στη συνέχεια προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία.

Αποτέλεσμα: εκδιώχθηκαν οι δικτάτορες Χόσνι Μπομπάρακ και Μουαμάρ Καντάφι, μετά από δεκαετίες, ενώ ψυχορραγεί το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσσαντ.

«Ο Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή», επισημαίνουν οι Times. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί, το τελευταίο 12μηνο, κατά της καταστολής, της διαφθοράς, της φτώχιας και της ανεργίας.

«Τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν ο γιος μου δεν είχε αντιδράσει κατά της σιωπής και της έλλειψης σεβασμού», είπε η μητέρα του Μπαουζίζι.«Ελπίζω οι άνθρωποι που θα κυβερνήσουν, να μπορέσουν να κρατήσουν το μήνυμα αυτό το μυαλό τους και να υπολογίζουν όλους τους Τυνήσιους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φτωχοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here